Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A magyarok csaknem 60 százaléka beoltatná magát

Létrehozva:

Fotó: MTI / Mohai Balázs

Az Ipsos kutatása szerint a legkisebb bizonytalanság és a legmagasabb oltási szándék az átoltottságban vezető fővárosban mérhető.

Budapesten 77 százalék kívánja beoltatni magát, szemben a 21 százaléknyi elutasítóval. A legmagasabb regisztrációs hajlandóságot szintén a fővárosban mérték, ez 66 százalék az oltáspártiakon belül, és 51 százalék a teljes budapesti lakosságra vetítve.

Az Ipsos közvéleménykutató legújabb mérése szerint az áprilisban mért oltási hajlandóság minden korábbinál magasabb, az ellenzők és a bizonytalanok tábora pedig csökkent.

A kutatás szerint jelenleg 58 százalék oltáspárti, szemben a körülbelül egyharmadnyi ellenzővel.

Az oltási hajlandóság, úgy tűnik, függ az életkortól, de attól is, hogy valaki az ország mely részén lakik.

Az 1992 után született lakosság 42 százaléka kéri a vakcinát (ez 7 százalékos növekedés februárhoz képest), de 52 százalékos többség továbbra is ellenzi azt (1 százalékos növekedés). A bizonytalanok aránya a többi korcsoport átlagának megfelelő. A 18-39 éves felnőttek mindössze negyede regisztrált oltásra (24 százalék), és a fiatal oltáspártiak körében is csak 57 százalék lenne hajlandó megadni az adatait az online regisztrációs felületen (szemben a 75 százalékos teljes lakossági átlaggal). A 60 év felettiek 72 százaléka szeretne oltást kapni (vagy már kapott legalább egyet), és körükben 87 százalék jelezte is ilyen szándékát a hivatalos weboldalon.

A legkisebb bizonytalanság és a legmagasabb oltási szándék az átoltottságban vezető fővárosban mérhető, itt 77 százalék kívánja beoltatni magát, szemben a 21 százaléknyi elutasítóval. A legmagasabb regisztrációs hajlandóságot szintén Budapesten mérték, ez 66 százalék az oltáspártiakon belül, és 51 százalék a teljes budapesti lakosságra vetítve.

Az ország régiói közül Észak-Magyarország lakossága a legszkeptikusabb az oltással szemben, itt 46 százalék oltáspártival áll szemben 45 százalék ellenző, ami a regisztrációs számokban is érzékelhető, az országrészben ez 39 százalék.

A kutatás szerint a magyar lakosság 57 százaléka véli úgy, hogy augusztusig véget érnek a korlátozások Magyarországon, és minden visszatér a korábbi rendbe. Májusi nyitásra mindössze 21 százalék számít. A válaszdóknak mintegy egyötöde nem tudta megtippelni a nyitás dátumát, 8 százalék szerint pedig soha nem áll vissza a korábbi állapot, maradnak bizonyos szintű korlátozások. A lakossági várakozásokat összegezve a teljes nyitás legvalószínűbb dátumának június tűnik a magyarok szerint.

168.hu

Legnépszerűbb cikkeink