Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Kollégánk, Pozsonyi Roland nyerte a 39. Magyar Sajtófotó Pályázat portré (egyedi) kategória 1. díját

Létrehozva:

296 fotográfus 2515 pályaművel, összesen 7237 képpel nevezett a versenyre. Kollégánk portréja elsőként a Pesti Hírlap, aztán laptársunk, a 168 Óra hetilap címoldalán is megjelent. Gratulálunk!

Emberábrázolás, portré (egyedi) kategória: 1. díj

Pozsonyi Roland László (Pesti Hírlap/168 Óra): Kiáltás

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) 2020. szeptember 1-jével az államtól átkerült egy alapítvány tulajdonába. A diákok szerint azzal, hogy minden fontos kérdésben az alapítvány kuratóriuma dönt az egyetem szenátusával szemben, súlyosan sérült az SZFE függetlensége. Tiltakozásképpen szeptember 1-jével elfoglalták az egyetem épületét, ahova csak az egyetem polgárait engedték be, a várható új vezetőség tagjait nem. 70 nappal később, a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett korlátozások miatt, el kellett hagyniuk az épületet, de a demonstrációval továbbra sem hagytak fel. A fotón Podlovics Laura, bábszínészhallgató, az SZFE HÖK tagja látható, az egyetemfoglalás 23. napján.

Emberábrázolás, portré (sorozat) kategória 1. díj

Nemes Tünde (szabadfoglalkozású): Fénykeresés

Barnabás 22 éves. Gyakran magányos. Tanulmányi eredményei tizenkét éves korában visszaestek. Ideje jelentős részét alvással töltötte. Mint később kiderült, társai bántalmazták, kiközösítették. Egyre többet szorongott, és került minden társaságot. 16 évesen agydaganatot diagnosztizáltak nála. A műtétet követően 25 sugárkezelést kapott. A kezelés leggyakoribb mellékhatása a fáradékonyság és az étvágyvesztés, hosszú távú következményei beláthatatlanok. Az operációt és a kezeléseket követően még nehezebben illeszkedett vissza a környezetébe. Barátokat és megfelelő elfoglaltságot sem talált. A műtétet követő harmadik évben súlyos depresszióba esett, és többször felmerült benne az öngyilkosság gondolata.

Mindennapi élet (egyedi) kategória 1. díj

Móricz-Sabján Simon (Világgazdaság): Szilveszer

Online szilveszter a barátokkal Budakeszin, Magyarországon 2020 december 31-én. A koronavírus-járvány második hulláma miatt november 11-től este 8 és hajnali 5 óra között kijárási tilalmat vezettek be Magyarországon, amely alól az új év estéje sem volt kivétel.

Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi) kategória 1. díj

Stiller Ákos (szabadfoglalkozású): Tesztre várva

Tesztre várakozik egy hajléktalan ember a budapesti Fűtött utca hajléktalanszállón. Több hajléktalan ember tavasszal, a koronavírus elől, hajléktalanszállókon keresett menedéket. A koronavírus azonban különösen veszélyes lehet a zárt közösségekben, így tesztekkel próbálták megállítani terjedését. 

Mindennapi élet (sorozat) kategória 3. díj

Török János (Délmagyarország): Amióta a fiam meghalt, újra szívom

Újszentiván szélén, egyszobás lakásban lakott Viktória fiával, Antallal. Egyszer jött egy telefon, a férfinak a deszki tüdőszanatóriumba kellett mennie. 2019-ben, három hét alatt ment el, tüdőrákja volt. Régen Viktória is dohányzott, amióta a fia meghalt, újra szívja. Huszonöt éves volt, amikor rászokott orvosa tanácsára. Szülés után hormonzavar miatt több mint nyolcvan kilóra hízott. Másfél év alatt nyerte vissza testsúlyát. Aztán leszokott, évekig nem szívta…

 Képriport kategória 1. díj

Balogh Zoltán(MTI/MTVA): A Covid-19 éve Magyarországon

A koronavírus-járvány miatt önkéntes karanténban lévő táncos gyakorol budapesti otthonában 2020. március 27-én. A koronavírus járvány március elején jelent meg Magyarországon. Az aktív esetek száma folyamatosan növekedett, ezért az egész ország területén kijárási korlátozást vezettek be március 28. és május 29 között. Az otthonaikat csak munka- és a létszügségleteik miatt hagyhatták el az emberek. A boltokban 9 és 12 óra között csak 65 év fölöttiek vásárolhattak. Az esetek száma nyár közepére csökkenni látszott, de a végére emelkedni kezdett. A második hullámban több esetet azonosítottak, de főleg fiatal betegeket, akikre kevésbé jelentett veszélyt a vírus. Ezúttal kevesebb szigorítást vezettek be, hogy a gazdaság működhessen. Azonban a fertőzöttek száma novemberben megugrott és újabb szigorításokat és kijárási tilalmat vezettek be, az egyre több megbetegedés és haláleset miatt. Magyarországon 2020-ban közel tízezren haltak meg koronavírusban.

 Hír-, eseményfotó kategória 1. díj, Escher Károly díj a legjobb Magyarországon készült hírképért

Hegedűs Róbert (Magyar Hírlap): Segítő kéz

Koronavírussal fertőzött beteget látnak el a Dél-pesti Centrumkórház, Szent László Kórház infektológia intenzív osztályán, Budapesten, 2020. május 20-án. 

Művészet (egyedi) kategória 3. díj

Fazekas István (HVG): Vastaps

Varvara Nyepomnyascsaja, a világhírű moszkvai születésű zongorista, meghajol a Liszt Ferenc Zeneakadémia Nagytermében rendezett koncertjét követően. A koncertet, a koronavírus járvány miatt bevezetett korlátozásoknak miatt, közönség nélkül rendezték. Budapest, 2020.11.13.

Művészet (sorozat) kategória 2. díj

Béres Márton (Népszava): A zene házhoz megy

A Győri Filharmónikus Zenekar városszerte karanténkoncerteket és platókoncerteket szervez. A mostani koncerten egy vendégművész, Rákász gergely orgonaművész lépett fel a platós teherautón berendezett színpadon. A lakók a kiváló hang és vetítéstechnikának köszönhetően tisztán hallhatták és láthatták a koncertet a saját erkélyükről is a lakótelepeken, panelházak között. 

Sport (sorozat) kategória 1. díj

Szalmás Péter (Magyar Olimpiai Bizottság): Karantén edzés

Bacskai Balázs Európa-bajnok ökölvívó, olimpikon, a koronavírus miatt elrendelt karantén idején, a maga és a környezetében élők védelmében, a szociális távolságtartás szabályait betartva, egy panelház tetején egyedül edz. Az új koronavírus pusztítást végzett az egész világon. Soha nem látott kihívásokat és bizonytalanságot okozott minden ember számára. Egész iparágakat tett tönkre, megélhetési válságot teremtett és sok emberéletet követelt. Míg a COVID-19 az egész világot tönkreteszi, az élsportolók egy teljesen új kihívással néznek szembe: az újkori olimpiák történetében először elhalasztották a 2020-as tokiói játékokat. Az olimpikonok a koronavírus miatt elrendelt karantén idején, maguk és a környezetükben élők védelmében, a szociális távolságtartás szabályait betartva, egyedül, néha különleges körülmények között, extrém helyszíneken edzettek. A sportolóknak óriási kihívást jelentett motiváltnak maradni a karantén idején, és töretlen odaadással készülni az egy évvel elhalasztott olimpiai játékokra. A bizonytalanságban megtartott edzések során nem tévesztették szem elől a célt, és fáradságot nem ismerve, kitartóan edzettek, hogy 2021-ben, Tokióban, újra versenyezhessenek.

 

 Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) kategória 1. díj

Sivák Zsófia (szabadfoglalkozású): Áraink forintban értendők

Az utóbbi években számos vidéki kocsma zárt be végleg, vagy alakult át a helyi igényeknek megfelelően, rendszerint teljesen megfosztva eredeti funkciójától. A sorozatban Heves megye 3000 fő alatti településeinek még nyitva lévő kocsmáit kereste fel és fényképezte Sivák Zsófia, amelyeken keresztül bizonyos értelemben a Kelet-magyarországi falvak jelenlegi helyzetét kívánta bemutatni.

Természet és tudomány (sorozat) 3. díj,  Különdíj a fenntarthatóság eszméjéért

Radisics Milán (Radex Media Group): A fenntarthatóság tájképei

A Föld egyre növekvő népessége egyértelműsíti, hogy a víz, az élelmiszer és az energia előállítása az előttünk álló időszak legnagyobb történelmi kihívásai. A fenntartható fejlődéshez szükségünk van olyan energiaforrásokra, mint amilyenek a szélturbinák, naphőerőművek és napkollektor farmok, azonban telepítésük teljesen megváltoztatja a Föld tájképét. Ehhez kénytelenek vagyunk hozzá szokni, ha hosszú távon jobb életet akarunk élni.

 

Sport (egyedi) 3. díj

Rózsa Tamás (szabadfoglalkozású): Amikor kirepül

Tallósi Péter és Kovács Péter mérkőzése a 97. Papp László Országos Ökölvívó Bajnokság 81 kg-os döntőjében. Győr, 2020.10.31.

 Természet és tudomány (egyedi) kategória 2. díj

Szabó Irma (szabadfoglalkozású): Szomjas vagyok

Szabó Irma a képet 2020. nyarán, a Tisza tónál készítette egy csodaszép, szélcsendes hajnalon, amikor egy fattyúszerkő ivott a tó tükörsima vizéből

Legnépszerűbb cikkeink