Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Kiemelt hírek

Japán a Csendes-óceánba engedheti a fukusimai radioaktív vizet

Létrehozva:

Fotó: EPA / Jiji Press

A vízzel több mint 500 olimpiai méretű úszómedencét lehetne megtölteni.

Japán a közeljövőben a Csendes-óceánba engedheti azt a több mint egymillió köbméter radioaktív vizet, amelyet eddig a fukusimai Dai-Ichi nukleáris erőműben tárolt. A japán kormány keddi bejelentése szerint két éven belül megindulhat a víz leengedése – írta a Bloomberg nyomán a 168.hu.

A radioaktív víz leengedését évekig tartó vita előzte meg, a folyamat pedig évtizedekig is eltarthat. A vízzel több mint 500 olimpiai méretű úszómedencét lehetne megtölteni.
Dél-Korea kormánya és a kínai külügy elítélte a japán kormány tervét, hangsúlyozva, hogy az veszélyezteti a tengeri élővilágot, és a szomszédos országok vizeire is hatással van. Kína tárgyalásokat sürget, de az Egyesült Államok szerint a terv megfelel a nemzetközi szabályoknak, és Japán álláspontja is hasonló. A víz ártalmatlanítása és leengedése elkerülhetetlen a fukusimai erőmű leszerelése közben – mondta Szuga Josihide japán miniszterelnök.

A Greenpeace szerint azonban Japánnak más megoldást kellene találnia. „Ahelyett, hogy a vizet hosszabb távon tárolnák és ártalmatlanítanák az elérhető legjobb technológiával, a legolcsóbb megoldást választják: beleengedik a vizet a Csendes-óceánba” – áll a szervezet közleményében.

A fukusimai erőművet fenntartó Tokyo Electric Power Company vízzel hűti a fukusimai radioaktív anyagokat és törmelékeket. Naponta körülbelül 100 köbméter talajvíz szennyeződik a folyamat során. A szennyezett vizet kiszivattyúzzák, a trícium kivételével a radiokatív részeket kivonják belőle, és a környéken lévő 1000 tartály egyikébe engedik. Ezek a tartályok azonban 2022 közepére megtelhetnek.

A japán kereskedelmi és iparügyi minisztérium múlt évben azt ajánlotta, hogy a vizet engedjék az óceánba, vagy párologtassák el.

168.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink