Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Óbuda Esterházyba öltözik

Létrehozva:

A felvétel a 87. Ünnepi Könyvhéten készült a budapesti Vörösmarty téren 2016. június 11-én. Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Ma van a magyar próza napja.

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter hetvenegyedik születésnapját – egyúttal a magyar próza napját.

Esterházy Péter születésnapján nemcsak az írót, hanem a magyar irodalmat is ünnepeljük, április 14. ugyanis a magyar próza napja. Az Óbudai Anziksz, a harmadik kerület kulturális magazinja, valamint Óbuda-Békásmegyer önkormányzata idán áprilisban az egész harmadik kerületet szeretné a megemlékezés terévé tenni. Ebből az alkalomból negyven darab egyedi, nagy méretű plakátot helyeztek ki Óbuda-Békásmegyer területén – ezeken negyven hazai kortárs író és költő, mások mellett Bartók Imre, Cserna-Szabó András, Dragomán György, Garaczi László, Nádasdy Ádám, Parti Nagy Lajos, Simon Márton, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina és Zoltán Gábor kedvenc Esterházy-idézetei olvashatók. 

A plakátokon szereplő fekete-fehér fotók Erdőháti Áron munkái, nagyobb részük korábban sehol sem volt látható. A felvételek a Marie Claire magazin 2015 májusában megjelenő lapszámába készültek (az Írók Boltjában), Köves Gábor interjújához.

Az obudaianziksz.hu oldalon egyszerre is megtekinthetők a plakátok, a szerzők közül többen arról is megosztanak néhány gondolatot, miért éppen azt az idézetet választották Esterházytól.

„A világhírű író és európai gondolkodó erősen kötődött a lakóhelyéhez, a kerülethez – a születésnapi kampánnyal egyebek mellett azt igyekszünk megmutatni, hogy mi, harmadik kerületiek is erősen kötődünk az íróhoz, az emberhez, Esterházy Péterhez” – olvasható a kerület kulturális magazinjának weboldalán.

PH

Legnépszerűbb cikkeink