Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Salim Omar Európa-bajnok

Létrehozva:

Salim Omar | Fotó: Magyar Taekwondo-szövetség

Sporttörténelmet írtak a magyar taekwondósok a sportág bulgáriai kontinensviadalán.

Salim Omar ugyanis az első magyararanyérmet nyerte a felnőtt Európa-bajnokságok történetében, míg Patakfalvy Luca bronzérmet szerzett. Patakfalvy Miklós, a hazai szövetség elnöke a Pesti Hírlapnak nyilatkozva szinte tökélesnek nevezte a magyar sportolók szereplését.

A szófiai Eb a koronavírus-járványra tekintettel a lehető legszigorúbb szabályok mellett zajlott, a résztvevők folyamatos ellenőrzés mellett a külvilágtól hermetikusan elzárva küzdöttek az érmekért és a világranglistapontokért.

Patakfalvy Miklós lapunknak elmondta, hét versenyzővel indult a magyar csapat, közülük hatan legalább egy meccset meg tudtak nyerni, és az Európa-bajnok Salim Omaron kívül mindenki a későbbi győztestől vagy döntőstől kapott ki.

„Bevallom, a verseny előtt reménykedtünk az éremszerzésben, hiszen láttam, hol állnak a mi sportolóink a felkészülésben, illetve láttuk az ellenfelek állapotát is. Salim Omar azonban minden képzeletünket felülmúlta. A két évvel ezelőtt junior Eb-ezüstérmet szerző fiatal versenyzőnk öt mérkőzést nyert, ráadásul minden mérkőzését nagy fölénnyel nyerte, mind küzdelemben, mind technikában a többiek fölé nőtt. Bár ilyen címet az Eb-n nem osztottak ki, abban mindenki egyetértett, hogy ő volt az Európa-bajnokság legjobb versenyzője” – mondta Patakfalvy.

Érdekesség, hogy Omar édesapja, Salim Gergely 1992-ben, a barcelonai olimpián Dánia képvisletében aranyérmes lett, amikor a taekwondó, mint bemutató sportág szerepelt az ötkarikás játékokon, nagybátyja, Salim József pedig magyar színekben lett ötödik 2000-ben. Omar Salim sikere mellett Patakfalvy Luca is kiemelkedően szerepelt: bronzérmet szerzett az Európa-bajnokságon.

„Ez a bronzérem kicsit azért megmelengeti a szívem, hiszen Luca lányom szerezte. Meggyőzően versenyzett, de az elődöntőbeli ellenfele jobb volt nála, de legalább megmutatta, hol kell még fejlődnünk” – értékelte az eredményt a szövetség elnöke.  

A két érmes versenyző mellett Füredi Rebeka ötödik lett súlycsoportjában, míg Patakfalvy Csenge egy győzelem után a nyolcaddöntőben vereséget szenvedett bosnyák ellenfelétől. Szintén egy mérkőzést tudott nyerni Salim Sharif és Józsa Levente is.

„Talán csak Kopcsik Laurának nem sikerült úgy az Eb, ahogy elképzelte. A fiatal versenyzőnek ez volt az első felnőtt kontinensviadala, ahová ráadásul a koronavírus-veszély miatt nem kísérhette el az edzője. Kissé talán megilletődött volt, és már az első fordulóban vereséget szenvedett, de mint említettem, még fiatal, van ideje fejlődni” – mondta Patakfalvy Miklós, aki összességében elégedett volt a magyar csapat teljesítményével, és mint mondta, az Eb-n mutatott forma bizakodásra ad okot a jövő hónapban megrendezendő olimpiai selejtező versenyre. 

 

Fehér György

Legnépszerűbb cikkeink