Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Bemutatták a meg nem épülő Diákváros terveit

Létrehozva:

A Diákváros látványterve. Fotó: Snøhetta építészeti iroda

Korábban kormánypárti és ellenzéki politikusok is támogatták a csaknem 600 millióból megtervezett, sokszínű, vibráló városnegyedet.

A Ráckevei-Duna közelében építendő Budapest Déli Kapu térségében a területen a tervek szerint 16 ezer ember – közülük 12 ezer diák – lakott volna. Csakhogy a kormány inkább kínai hitelből fog kampuszt építeni a Fudan egyetem számára.

Nyilvánosságra hozta a Diákváros terveit az oslói Snøhetta építészeti iroda, akik a létesítményt tervezték. A cég azt írja, hogy egy sokszínű, vibráló városi negyedet képzeltek el a rozsdazónás területre, amely az éghajlatváltozásra is reagált volna. A Telex hírportál ezen kívül a részletes tájépítészeti kézikönyvet is megszerezte.

A Ráckevei-Duna közelében építendő Budapest Déli Kapu térségében a területen a tervek szerint 16 ezer ember – közülük 12 ezer diák – lakott volna, és további 15 ezer dolgozott volna. Az 580 millió forintos terv most úgy tűnik, végleg elveszett, mivel a kormány inkább kínai hitelből fog kampuszt építeni a Fudan egyetem számára. Az új koncepciót a hírek szerint magyar és kínai építészeti irodák közösen fogják kidolgozni.

Az egyetem terve ellen Karácsony Gergely főpolgármester is felemelte szavát. „Mi erről kötöttünk megállapodást a kormánnyal a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában, erről hozott egyhangú határozatot a Fővárosi Közgyűlés. A kormány azonban suttyomban megszegi a megállapodást, meghazudtolja magát a miniszterelnök, aki azt mondta: amit a Fővárosi Közgyűlés nem akar, az nem lesz Budapesten. Hát, mi nem akarjuk, hogy 500 milliárddal adósítsák el a magyar adófizetőket Kínának. Nem akarjuk, hogy a magyar fiatalok Diákvárosa helyett fallal körülvett kínai elit kampusz épüljön” – nyilatkozta Karácsony.

Ahogyan laptársunk, a 168.hu is megírta, a Fudan 540 milliárdosra becsült építkezése jelentős részben kínai alapanyagokból, kínai munkával, nagyrészt kínai hitelből valósulna meg, amit Magyarország fizetne.

 

168.hu

Legnépszerűbb cikkeink