Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Navracsics: Magyarországon a béke leértékelt fogalommá vált

Létrehozva:

Fotó: MTI / Európai Bizottság / Eric Vidal

A politikus szerint a modern kor szüleménye, hogy egy labdarúgó csapatnak társadalmi elvei vannak.

„A Hertha BSC gyáva volt. Az lett volna a bátorság, ha azt mondja a klub, hogy bár nem értek veled egyet, de tiszteletben tartom a véleményed” – mondta Navracsics Tibor, volt európai biztos Fiala János Keljfeljancsi című műsorában a 168.hu-n.

A politikus szerint a modern kor szüleménye, hogy egy labdarúgó csapatnak társadalmi elvei vannak, és önmagában nem elég jó kapusedzőnek lenni, hanem el kell sajátítani a klub, jelen esetben a Hertha elveit. „Ez ahhoz hasonló totalitárius szellemiségre vall, mint annak idején a szocializmus, amelyben a jó szocialista ember nemcsak a munkahelyén, hanem otthon, a nappalijában is bizonyos elvek szerint viselkedett” – fejtette ki a politikus, aki szerint akár egy kapusedző is gondolkodhat ideológiák mentén.

„Szerintem létezik egy józan határ, nem befolyásolhat labdarúgó pályafutásokat a politika” – mondta. Navracsics úgy gondolja, hogy Petry Zsolt véleménye nem egyezik az általános német közvélekedéssel, de azt kulturáltan és szalonképesen fogalmazta meg a Magyar Nemzetnek adott interjújában. „Vicc, hogy egy labdarúgóklub úgy gondolja, hogy politikai ideológia mentén KELL szelektálnia az edzőket” – tette hozzá.

Navracsics Tibor meglepőnek tartja, hogy Németország budapesti nagykövetségének ügyvivőjét bekérette csütörtök reggel Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára. „A Hertha ugyanis magánalapítvány, vajmi kevés köze van a diplomáciához. Ugyanakkor nem tudhatjuk, miről szólt a beszélgetés” – jegyezte meg a politikus, aki szerint akár Gulácsi Péter véleménynyilvánítása, akár az elbocsátott magyar riporterek esete arra utal, hogy Magyarországon mindenhova beszivárog a politika.
„Nem mindegyik országban ilyen a politika természetrajza, nem mindegyik országban küzd az egyik véleménnyel rendelkező ember a másik ellen. Magyarországon a béke leértékelt fogalommá vált, a kompromisszumot megalkuvásnak veszik, állandó küzdelemben kell élni, viaskodni kell a más véleményt megfogalmazókkal” – mondta a volt európai biztos.

168.hu / PH

 

Legnépszerűbb cikkeink