Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Karácsony nekiugrott a kínai kampusznak

Létrehozva:

Fotó: Pesti Hírlap archív

Nyílt levélben támadta a projektet.

A főpolgármester Gulyás Gergelynek küldött nyílt levelében azt írta, a beruházás ellentétes a főváros és a magyar adófizetők érdekeivel, a kormányfő adott szavával, és csak a kínai államnak kedvez. 

Azonnali, haladéktalan tájékoztatást kér a kormánytól Karácsony Gergely, hogy „tényleg képesek-e a több ezer magyar diák elérhető, olcsó lakhatását szolgáló Diákváros beruházást feláldozni a kínai állam magyarországi befolyásszerzésének szolgalelkű kiszolgálása miatt úgy, hogy annak több százmilliárdos árát a magyar adófizetőkkel fizettetnék meg”.

A főpolgármester Facebook-oldalán közölte, Budapest ragaszkodik a Diákvároshoz, és semmilyen módon nem támogatja, hogy megint a kiváltságos kevesek érdekeit szolgálja ki a kormány a többség kárára.

Karácsony Gergely nyílt levelet küldött Gulyás Gergelynek, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, amelyben úgy fogalmaz: „a kormány döntése tehát ellentétes a Fővárosi Közgyűlés határozatával, ellentétes a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának döntésével, és ellentétes a miniszterelnök adott szavával is”.

Karácsony azt írja, a kínai egyetem építése szerintük a kínai állam politikai, hatalmi és titkosszolgálati befolyásszerzésének eszköze lehet Magyarországon és Európában, ami ellentétes a megválasztott budapesti városvezetés elveivel, értékeivel és európai elkötelezettségével.

A beruházást azért is ellenzi, mert szerinte az hatalmas összegű adósságot ró a magyar adófizetőkre, miközben a belőle származó gazdasági hasznot elsősorban a kínai állam élvezi, és ez ellentétes a magyar gazdaság érdekeivel.

Karácsony a levélben azt is írja: a kínai elitegyetemre fordítandó több száz milliárdnyi közpénz sokkal jobb helyen lenne a magyar köz- és felsőoktatás fejlesztési forrásai között.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón ezzel kapcsolatban azt mondta, bár a főváros a Fudan Egyetem létesítését a Diákvárossal szemben próbálja értelmezni, szerinte az a döntés, hogy a világ egyik elitegyeteme Magyarországon megjelenjen, itt folytasson oktatási tevékenységet, nemhogy nem áll szemben a tervezett diákvárossal, de értelmet ad neki.

168.hu

Legnépszerűbb cikkeink