Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Demokráciaközpontot hoz létre a NATO

Létrehozva:

Fotó: MTI | Komka Péter

Mesterházy Attila egy olyan munkacsoportot vezet, amely a demokratikus állapotokat vizsgálja.

A NATO-n belül is megfogalmazódnak aggályok a demokratikus értékekkel kapcsolatban Magyarország és más tagállamok esetében is – mondta a 168.hu-nak Mesterházy Attila, akinek új feladata van a NATO-ban. A szocialista politikus egy munkacsoportot vezet, amely a demokratikus állapotokat vizsgálja.

„Nem szabad elfelejteni, hogy mit védünk, hiszen a NATO nemcsak egy védelmi-katonai szövetség, hanem olyan alapelvek őre is, mint a demokratikus értékek” – mondta testvérlapunknak Mesterházy  arról, hogy a NATO 30 tagállamának mintegy 400 fős Parlamenti Közgyűlésének keretében egy új, külön munkacsoport jött létre, hogy javaslatot dolgozzon ki a demokratikus normák, alapelvek érvényesülésének vizsgálatára alkalmas Demokrácia Központ létrehozására. Ennek a munkacsoportnak a rapportőrének őt választották meg húsvét előtt.

„Az lesz a dolgom, hogy a munkacsoporttal közösen konkrét javaslatot tegyünk egy, a NATO brüsszeli központjában létrehozandó, a demokratikus működést figyelő központ koncepciójára” – mondta Mesterházy, aki 2006 óta tagja a NATO Parlamenti Közgyűlése – jelenleg hétfős – magyar delegációjának, és 2019-2020-ban – magyar politikusként első ízben – egy éven át betöltötte a nemzetközi szervezet elnöki posztját, jelenleg pedig a közgyűlés öt alelnökének egyike.

A politikus elmondta, hogy a demokratikus ellenállóképességgel foglalkozó központ ötletét először a NATO Parlamenti Közgyűlését jelenleg vezető amerikai Gerard E. Connolly vetette fel még 2019-ben, majd egy nemzetközi szakértői munkacsoport is javasolta. Connolly abból indult ki, hogy mivel a NATO katonai kérdésekre fókuszál, híján van az olyan szervezeti, intézményi struktúrának, amely a demokrácia, a jogállami működés megvédésére koncentrálna.

Mesterházy szerint erre az eddig hiányzó képességre adhat választ az új központ. A lap kérdésére megjegyezte: a magyar kormánynak az ő kinevezésébe „nincs beleszólása”, és a tagállami parlamentek hatásköre is csak odáig terjed, hogy a NATO Parlamenti Közgyűlés nemzeti delegációiba tagokat jelölhetnek. Azt is elmondta, hogy immár másfél évtizede tudatosan a külpolitikára, a nemzetközi kapcsolatépítésre koncentrál, ezzel párhuzamosan az utóbbi időszakban pedig egyre hátrébb lépett a napi pártpolitizálástól.

 

168.hu / Lengyel Tibor

Legnépszerűbb cikkeink