Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Zajlik az orosz–kínai vakcinacsata

Létrehozva:

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Mindkét ország agresszív vakcinadiplomáciába kezdett.

Az orosz hatóságok szándékosan lassították le a kínai CanSino Biologics vakcinájának engedélyeztetési folyamatát, mivel úgy gondolják, hogy az Oroszországban kifejlesztett oltóanyagok elegendőek a lakosság átoltására. A CanSino ellenanyaga volt az egyetlen külföldi vakcina, amit elkezdtek tesztelni az országban.

A helyi hatóságok most az orosz fejlesztésű oltóanyagok tesztelésére és adminisztrációjára fordítják erőforrásaikat, és hátrább vették a sorban a kínai oltást, legalábbis ezt mondta három, a helyzetet ismerő, névtelenséget kérő forrás – írta a Bloombergre hivatkozva testvérlapunk, a 168.hu, hozzátéve, hogy az információ hivatalosan nem publikus.

Amikor a CanSino helyi partnercége, a Petrovax Pharm LLC benyújtotta az engedélyeztetési kérelmet novemberben, még nehéz volt megjósolni, hogy milyen sebességgel halad majd a helyi vakcinafejlesztés. Egy kormányzati forrás most már arról beszélt, hogy egyelőre nincs szüksége az országnak külföldi dózisokra. A Petrovax szóvivője szerint a külföldi orvosi termékek engedélyeztetése általában hosszabb ideig tart az országban. Az orosz egészségügyi minisztérium nem kommentálta az információt.

Oroszország és Kína agresszív vakcinadiplomáciába kezdett, míg a nyugati országokat többen is azzal vádolják, hogy a szegényebb nemzetek kárára halmoznak fel vakcinákat. Az oltásügy átpolitizáltságát mutatja az is, hogy se Moszkva, se Peking nem hagyott jóvá külföldi vakcinákat.

„Bizton állítom, hogy a mi vakcináink a legjobbak” 

– mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz állami tévében, miután maga is megkapta az első dózist, azt viszont nem árulta el, hogy ő maga melyiket kapta meg a három elérhető orosz oltás közül.

A Petrovax már tavaly beadta a tesztelés harmadik fázisához tartozó CanSino oltásokat az alanyoknak. Korábban azt nyilatkozták: remélik, hogy már januárban engedélyezik a vakcina használatát Oroszországban. Az egészségügyi minisztérium nemrég azonban azt kérte tőlük, hogy szolgáltassanak még több információt az oltásról. A kínai oltás ügyében tehát teljesen máshogy jár el a minisztérium, mint a hazaiakéban. A három orosz vakcinát már azelőtt engedélyezték vészhelyzeti használatra, hogy a tesztelésük utolsó fázisa megkezdődött volna.

Az előzetes adatok szerint a CanSino hatékonysági rátája 65,7 százalékos. Eddig Kínában, Mexikóban, Pakisztánban és Magyarországon engedélyezték a használatát. A Petrovax tulajdonosa, Oroszország leggazdagabb embere, Vlagyimir Poranin 2 millió rubelt fektetett az oltás gyártásába és elosztásába.

Habár az oroszok számára egyre több hazai vakcina elérhető, a lakosság átoltása viszonylag lassan halad – többen már attól félnek, hogy hamarosan elérheti az országot is a harmadik hullám. A népesség csupán 4,7 százaléka kapta meg valamelyik vakcina első dózisát az RBC című újság szerint. Közben Törökország már például 12 százaléknál, az USA 32-nél, az Egyesült Királyság pedig közel 50 százaléknál tart.
Dmitrij Kulish, a moszkvai Skoltech Egyetem biológus professzora szerint Oroszországnak nincs szüksége arra, hogy külföldi oltást hagyjon jóvá, mert már így is számos vakcinát tett elérhetővé. Hozzátette: „Az embereknek meg kéne érteniük, hogy mindenképp jó termék fog eljutni hozzájuk, és nem kéne a választási lehetőségek miatt aggodalmaskodniuk.”

168.hu

Legnépszerűbb cikkeink