Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Navalnij belázasodott és köhög

Létrehozva:

Kutyás őr áll az oroszországi Vlagyimir megye pokrovi 2. számú börtöntelepének bejárata előtt. Fotó: MTI/EPA | Szergej Ilnyickij

Az orosz ellenzéki aktivista ügyvédje tegnap megerősítette, hogy ügyfele súlyos beteg.

Alexej Navalnijt a hírek szerint a büntetőtelep gyengélkedő-részlegére helyezték át.

Navalnij hétfőn közzétett levelében azt írta, 38,1 fokos láza van, és a körletéből több fogoly is kórházi ellátásra szorult tuberkolózis miatt. Órákkal a levél közzététele után egy Kreml-párti lap arról számolt be, hogy Navalnijt átszállították a kórházi részlegbe, és egyéb betegségek mellett koronavírusra is tesztelték – írta tegnap a The Guardian című brit lap.

Navalnij ügyvédje arról számolt be, hogy a csapatának egyik tagja kedden látta az ellenzéki aktivistát, aki „meglehetősen rossz állapotban van”. A prominens fogoly a múlt héten hirdettet éhségsztrájkot, miután megtagadták tőle az orvosi vizitet, amelyet hátfájása és végtagjainak erős zsibbadása, illetve fájdalma miatt kért.

Olda Mihajlova ügyvéd az egyik moszkvai rádióállomásnak azt mondta, Navalnij lefogyott, erősen köhög és láza is van. „Ez az ember súlyos beteg. Hallatlan, hogy az IK2-ben (a büntetőtelepen) ilyen állapotba került” – fogalmazott a politikus ügyvédje.

Hétfői levelében Navalnij a három tuberkolózissal elszállított társára utalva azzal viccelődött, hogy ha elkapta a betegséget, az elvonja majd a figyelmét a hátfájásáról és a lába zsibbadásáról. Az ellenzéki aktivista a Moszkvától mintegy 100 kilométerre keletre található büntetőkolóniát koncentrációs táborhoz hasonlította, alvásmegvonásról és egyéb pszicológiai nyomásgyakorlásról is beszélt. 

A büntetőtelep köztudottan szigorú.

A Kreml-barát orosz nyilvánosság ugyanakkor másként kívánja láttatni a körülményeket. A múlt héten Navalnijt egy olyan, Putyinhoz hű politikai aktivista látogatta meg, akit korábban az Egyesült Államokban ítéltek börtönbüntetésre. Maria Butina, aki most az állam által finanszírozott, külföldre sugárzó RT televíziónál dolgozik, úgy nyilatkozott, hogy Navalnij eltúlozza a börtönkörülményekről szóló észrevételeit. Butina a közösségi médiában azt írta: „Elég a panaszkodásból! Oroszország egyik legjobb büntetőtelepén van”.

Legnépszerűbb cikkeink