Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Máté Gábor: Nem lehet hónapokkal előre tervezni majd a színházakban

Létrehozva:

Fotó: Merész Márton

Véleménye szerint a boltnyitással egyetemben a színházakat is meg lehetne nyitni.

A Katona József Színház főigazgatója a 168.hu Keljfeljancsi című műsorában elmondta, hogy még ha lassan újra is indul az élet, nem lehet arra számítani, hogy a nyitás után színházakba vágynának az emberek, sokkal inkább a bulik és a szabadtéri programok lesznek meghatározók.

Máté Gábor úgy vélekedett, hogy a járványhelyzet nem csak az ő, hanem általában az előadóművészek életét is alapjaiban forgatta fel. Kiemelte, színházigazgatóként is egészen új szerepben kell nemsokára kipróbálnia magát: a Covid utáni időszakban szerinte nem lehet hónapokkal előre tervezni majd a színházakban, sokkal inkább a napi-heti programtervek lesznek mérvadóak.

A Katona József Színház főigazgatója úgy látja, a színházak és más kulturális intézmények hátrányos megkülönböztetést szenvednek el, véleménye szerint ugyanis a boltnyitással egyetemben a színházakat is meg lehetne nyitni. Ehhez viszont a színészek is kellenének, ők azonban veszélyeztettek lennének, ugyanis a színpadon kizárt, hogy betartsák az ajánlott távolságot.

Máté a társulat tagjaival állandó kapcsolatban van, online találkozókat tartanak. „Folyamatosan a következő 2-3 hét programja van terítéken, amikről a következő megbeszélésén eldöntjük, hogy töröljük vagy csúsztatjuk” – mondta. A rendező szerint van olyan színész, aki a járványhelyzet alatt sem hagy fel a próbákkal: Zsámbéki Gábor november óta, hetente több alkalommal is a Zoom-on tartja meg a Lear király darab próbáit, hogy amikor már el lehet kezdeni a személyes munkát, gyorsabb legyen a folyamat. 

Fiala János kérdésére Máté Gábor elmondta, csőd akkor fenyegetné a színházat, ha minden nap nagy előadásokat játszanának, attól függetlenül, hogy mekkora a nézőszám. „Normális időkben is kellett kalkulálni, de a jövőben fokozottan kell majd erre figyelnünk” – mondta, majd megjegyezte: az idei napirendet még nem látja maga előtt. 

Az elmúlt időszakban Nemes Jeles László és Nádasdy Ádám is bejelentette, hogy tanítani fog a FreeSzfe-n, így Fiala arra is rákérdezett, számíthatunk-e hasonló döntésre Máté Gábor részéről. A rendező ugyan egyértelmű választ nem adott, de elmondta, többek közt azt SZFE-t is azért hagyta maga mögött, mert tisztán látta, hogy ez nem lenne összeegyeztethető a Katona igazgatásával. Megjegyezte: továbbra is kapcsolatban áll a volt osztályával, és Székely Krisztinával is, aki átvette a csoportját. 

Szerinte egyelőre nem tudni, milyen hangsúlyt kap majd a FreeSzfe-n a színészképzés, azonban azt problematikus kérdésnek találja, hogy milyen számban fognak színészek kijönni az egyetemekről. A rendező ugyanis attól tart, „nehogy az legyen, hogy újabb 20 embert ráeresztünk a szakmára, akikre nincs kereslet” – mondta, majd zárásként megjegyezte: ugyan hiányzik neki az oktatás, de most nem tanítana.

PH

Legnépszerűbb cikkeink