Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Orbán: Lépcsőzetes újranyitást tervezünk

Létrehozva:

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

„A nyitás egy csalóka kifejezés, olyan, mintha az ember megfordítaná a táblát a bejáratnál, hogy nyitva, vagy zárva.”

Így fogalmazott Orbán Viktor szerda este az M1 csatornának adott interjúban. A miniszterelnök a nyitás helyett az újraindítás kifejezést használná, és az intézkedések lépcsőzetes feloldásában gondolkodik.

Orbán Viktor szerint a két és félmillió beoltottnál meghúzott nyitási határt egy erkölcsi törvény diktálja. „Az idősekre kell a legjobban figyelni. Amíg nincs minden 65 év feletti regisztrált beoltva, addig nem nyithat ki az ország. Megállítani nem tudjuk a járványt a zárással, csak lassítani, ezért kell az oltásra összpontosítani” – fejtette ki.

„Az oltás ellen agitálni több, mint hiba, talán már bűnnek nevezném” – mondta Orbán Viktor, az „áldoktorok” mellett közelebbről meg nem nevezett politikusokat téve felelőssé az oltásellenes vélemények terjesztéséért.

„Nem most van itt az ideje, hogy kamuvideókat és álhíreket készítsünk a kórházakban” – reagált a miniszterelnök a szerkesztőségek közös nyilatkozatára, amely nemzetközi példákra hivatkozva kérte, hogy a sajtó beszámolhasson a kórházakban tapasztalható körülményekről.

„Az első oltást megkaptam és bementem dolgozni” – mondta Orbán Viktor a pedagógusok kérésére, hogy a védettség kialakulása előtt ne nyissák újra az iskolákat.

„Szerintem a magyar nép támogatja azt a gondolatot, hogy az ideológiát félre kell tenni, nem válogathatunk a keleti és nyugati oltások között” – válaszolta a kormányfő a kérdésre, hogy mi a véleménye arról, Ausztria is tárgyal a Szputnyik V oltóanyag beszerzéséről. Orbán szerint Magyarország az e téren mutatott rugalmassága miatt áll jobban átoltottságban, mint az uniós átlag, május elején pedig több vakcinánk lesz, mint ahányan regisztráltak.

Orbán Viktor szerint először az iskolákat kell kinyitni, második lépésben munkát kell adni a szállodásoknak, vendéglátósoknak, utána jöhet minden más. A miniszterelnök azt ígérte, a soron következő lépések előtt egy héttel mindig tájékoztatni fogja a nyilvánosságot. „A nyarunk szép, napos és vidám lesz, most azonban még azokkal a szívünk, akik elvesztették hozzátartozóikat” – fogalmazott a kormányfő az állami televízióban.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink