Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Nagyobb kockázatnak vannak kitéve a mentális betegek

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

Demetrovics Zsolt szerint a jelenlegi helyzetben kiemelten veszélyeztetettek a különböző pszichoaktív szer függőségekben szenvedők is.

A járvány okozta megpróbáltatásoknak sok pozitív hozadéka is lehet, emlékeztetett Demetrovics Zsolt, Az ELTE Pszichológiai Intézetének igazgatója és a Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszék vezetője Fiala János Keljfeljancsi című műsorában.

A betegségtől való szorongás, illetve a járvány megfékezése érdekében hozott intézkedések valamennyiünket érintenek, hiszen megváltoztak a szociális kapcsolataink, beszűkültek a kikapcsolódási lehetőségeink, sokan elveszítik a munkájukat – vagy ha nem is veszítik el, ennek a lehetősége azért felmerülhet. 

„Sok olyan hatás is ér minket, amit nem biztos, hogy végiggondolunk, és ilyen módon nem biztos, hogy észleljük, nehéz tehát minden aspektusában fölismerni azt, hogy mi mindent tesz velünk ez a járvány” – fogalmazott Demetrovics, aki szerint a lassan több mint egy éve tartó helyzetre nagyon egyéni válaszaink lehetnek. Van, aki nehezebben alkalmazkodik a változásokhoz, míg másra kifejezetten ösztönzőleg hat, ha a mostanihoz hasonló kihívás éri. 

A szakember szerint a mentális betegségekben szenvedők azonban nagyobb kockázatnak vannak kitéve, egyrészt, mert nagyobb eséllyel fertőződnek meg, másrészt nehezebben jutnak megfelelő kezeléshez. Demetrovics Zsolt szerint kiemelten veszélyeztetettek a különböző pszichoaktív szer függőségekben szenvedők. Speciális probléma az addikciókon belül az internet-, a videojáték-, a szerencsejáték-függőség, valamint a pornográf tartalmak problémás használatának növekedése.

A pszichológus ezzel együtt komoly előrelépésekre is felhívta a figyelmet. A pszichoterápia itthon is és nemzetközi viszonylatban is meglehetősen hatékony javaslatokkal áll, amelyek csökkenthetik a járvány a negatív következményeit. Demetrovics szerint nagyon pozitív fejlemény, hogy az életünk jelentős részét tudjuk folytatni a fejlett technológiák segítségével, így az oktatás nagyrészt át tudott állni távolléti formára.

A szakember hozzátette: bízhatunk benne, hogy az iskoláskorúaknak lesz még módjuk a személyes jelenléti oktatásban is részt venni. A jelenlegi megpróbáltatások ugyanakkor szerinte olyan pozitív tapasztalatokhoz is elvezethetik a fiatalokat, amelyek mindannyiunk számára tanulsággal szolgálhatnak.

PH

Legnépszerűbb cikkeink