Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Itt az újabb reményteli gyógyszer

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

Engedélyt kaphat a koronavírus-gyógyszer, ami 70 százalékkal csökkenti a súlyos esetek kockázatát.

Ráadásul kisebb dózisban is hatékony – írta a Bloomberg nyomán testvérlapunk, a 168.hu. Amerikában már sikeresen tesztelték a szert, amiből a második negyedév végéig 750 000 adagot szeretnének előállítani.

Szövetségi engedélyért folyamodik a Regeneron Pharmaceuticals Inc., hogy elkezdhesse árulni a koronavírus elleni gyógyszerének egy alacsonyabb antitest-koncentrációjú verzióját – közölte a cég kedden. A tesztek eredményei azt mutatták, hogy a gyógyszer korai alkalmazása 70 százalékkal csökkentette a kórházi kezeléseket és a halálesetek számát. 

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal novemberben adott sürgősségi használatra szóló engedélyt a Regeneron gyógyszerének. A szer hatékonyságát többen is méltatták, bár azt nem kezdték el széles körben alkalmazni, mert nehezen adható be.

A tesztelés harmadik fázisában 4567 olyan koronavírussal fertőzött ember vett részt, akiknél a súlyos szövődmények kialakulásának is magas volt a kockázata. Az engedélyezett 2400 milligrammos adag 71 százalékkal csökkentette a kórházi kezelés vagy a halál kockázatát. A vizsgálat azt is megállapította, hogy az engedélyezett dózis fele, azaz 1200 milligramm közel ugyanolyan, 70 százalékos hatékonyságú volt.

„Az új adatokat gyorsan megvitatjuk a hatóságokkal, és kérjük az 1200 mg-os adag engedélyezését” – mondta George Yancopoulos, a Regeneron tudományos főtisztviselője.

A kisebb dózis engedélyezése lehetővé tenné a Regeneron számára, hogy több adagot gyártson. A cég korábban azt közölte, hogy a második negyedév végéig mintegy 750 000 adagot szeretnének előállítani – ám ez még a 2400 milligrammos verzióra vonatkozott. Ezen felül az Európai Gyógyszerügynökséggel is engedélyeztetni szeretnék a szert.

Donald Trump elnököt is a Regeneron gyógyszerével kezelték, miután októberben elkapta a koronavírust. A tesztek alapján a szer teljesen biztonságos. 

PH

Legnépszerűbb cikkeink