Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Csak az idősek beoltása után jöhet a nyitás

Létrehozva:

Fotó: Dimény András

Orbán Viktor korábban arról beszélt, hogy 2,5 millió beoltottnál lehet megkezdeni a nyitást.

Csak akkor lehet nyitni, ha beoltottunk minden 65 év feletti regisztráltat – mondta a Facebookra feltöltött videóban Orbán Viktor miniszterelnök, aki korábban arról beszélt, hogy 2,5 millió beoltottnál lehet megkezdeni a nyitást. A kormányfő új szabályozásokról tárgyalt az iparkamarával, miközben az országos tiszti főorvos szerint „elemi erővel tombol a járvány”

„Most egy hónapig mi a nyitáson dolgozunk” – mondta Orbán Viktor a családszervezetekkel zajló találkozóján. A Facebookra feltöltött videóban a miniszterelnök arról beszélt, hogy „amíg nincs minden olyan 65 év feletti beoltva, aki regisztrált, addig nem tudunk kinyitni, mert bajt hozunk a fejünkre”.

„Az országot nem csak gazdaságilag kell újraindítani, a családokat ugyanis ez a bezártság, elszigeteltség megviselte” – tette hozzá Orbán.

A kormányfő kedden a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával tárgyalt a koronavírus-járvány miatti szabályokról.

„Ma a kamara képviselőjével tárgyalhattunk. Harcosak, újranyitást akarnak. Boltok, szolgáltatások és általában az élet kereteinek, természetes kereteinek helyreállítását kívánják, és igazuk is van. De azt is meg kell érteniük, hogy az életvédelem szempontja az első. Amíg minden 65 év fölötti, oltásra regisztrált honfitársunkat nem oltottuk be, addig az újraindítást nem kezdhetjük meg, hiszen ők közvetlen életveszélyben vannak” – közölte Orbán a Facebookon, hozzátéve, hogy elfogadták a kamara több javaslatát, „amelyek észszerűsítést és árnyaltabb szabályozást céloznak meg. Kérik, hogy a boltok esetében az általános zárás helyett négyzetméter-alapú korlátozásra térjünk át. Külön plázaszabályokat is javasolnak. És a szolgáltatások megnyitásához szükséges sajátos szabályozási elemekre is javaslatot tettek. Ezeket mind tárgyalni fogja holnap a kormány”.

A nyitás tehát egyelőre még nincs látótávolságon belül, amit alátámasztani látszik az országos tiszti főorvos véleménye is.

„Elemi erővel tombol a járvány” – mondta ugyanis az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján Müller Cecília, aki szerint nem szabad várnunk a nyugati vakcinára, ezért jó, ha minél több keleti jön minél gyorsabban.

Müller szót ejtett arról is, hogy arról is szót ejtett, hogy jelenleg 285 egészségügyi dolgozót ápolnak koronavírussal, illetve, elmondta: szinte százszázalékos a brit variáns jelenléte, a legtöbb fertőzöttnél már ezt a vírusmutációt mutatják ki.

MTI / 168.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink