Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

A járvány alatt is ősbemutatót tartanak a Pannon Filharmonikusok

Létrehozva:

A Pannon Filharmonikusok zenekar játszik az ötéves születésnapját ünneplő Kodály Központ gálakoncertjén Pécsett 2015. december 16-án. Fotó: MTI / Sóki Tamás

Eötvös Péter a zenekar számára írt Sirens’ Song (Szirének éneke) című zenekari művét játsszák.

Ingyenes online koncertet adnak a pécsi Pannon Filharmonikusok (PFZ) muzsikusai a szerző vezényletével csütörtökön a baranyai megyeszékhelyről.

A Szent István-renddel kitüntetett, Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, zenepedagógus több éves együttműködést követően a Pannon Filharmonikusok számára írt zeneművének ősbemutatóját a szerző kérésére tartják a pécsi Kodály Központban.

A Sirens’ Song (Szirének éneke) című műről a zenekar Eötvös Pétert idézve közölte: először egy vonósnégyes alapanyaga született meg, ehhez kapcsolódott egy koloratúrszoprán szóló, melynek alapszövege James Joyce Ulysses című regénye alapján készült, ezzel az első tétel zenei anyaga készült el.

A zeneszerző ezután kezdett Homérosz Odüsszeiájával foglalkozni, amelyben talán először bukkant fel a sziréntematika, majd innen jutott tovább Franz Kafka A szirének hallgatása című prózájához. Egy ebben található érdekes meglátás szerint van a sziréneknek az éneküknél is borzalmasabb fegyverük – a hallgatás.

A zenekari darab tele van a morajló, veszélyes tenger hangjával, ehhez kapcsolódnak különböző elképzelt, csak Odüsszeusz képzeletében létező hangok, így a valós, az elképzelhető és a nem létező hangok keveredése képez egészen különleges hatást.

A Pannon Filharmonikusok közleménye szerint a komponista számára a legfontosabb azt megjeleníteni, a szirének hogyan nem énekeltek, így a darab legvégén olyan hangzásképet hoz létre Eötvös Péter, amely nem csendből áll. Hogy akkor miből? „A zenekar valami olyasmit csinál, amiről szinte nem is tudjuk az első pillanatokban eldönteni, halljuk-e egyáltalán.”

A bő tízperces művet egy interjú követi: Eötvös Péter zeneszerző-karmester és Fazekas Gergely zenetörténész beszélgetése nyomán a hallgató az alkotás világába is betekintést nyerhet.

A Bartók Béla 140. születésnapján zajló est másik részében a pécsi zenekar a Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című mű előadásával tiszteleg az egyik legnagyobb magyar zeneszerző emléke előtt.

A pécsi Kodály Központban rendezendő online hangverseny ingyen követhető a 210 éves jubileumát ünneplő zenekar honlapján, a www.pfz.hu oldalon csütörtökön este nyolc órától.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink