Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Korpási Bálint jóvoltából egyetlen olimpiai kvótát sikerült szerezni birkózóinknak a budapesti selejtezőn

Létrehozva:

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

A magyar versenyzők a bulgáriai szőnyegen kapnak még egy esélyt a kvótaszerzésre.

A BOK Csarnokban rendezett versenyen 18 kategóriában összesen 36 indulási jogot lehetett megszerezni, ám sportolóink csupán 13 kategóriában léptek szőnyegre. Persze, a kvótaszerzés nem volt egyszerű, hiszen csak az váltotta meg repülőjegyét Tokióba, aki bejutott a döntőbe. 

A lányoknál ez nem senkinek sem sikerült. Szekér Szimonetta, Szabados Noémi és Németh Zsanett a nyolcaddöntőben, a végül bronzérmet szerző Barka Emese a negyeddöntőben szenvedett vereséget.

A szabadfogásúak mezőnyében sem jött össze senkinek az olimpiai szereplés. Legtovább a dagesztáni születésű, de magyar színekben versenyző Kuramagomedov Murad jutott, ő úgy végzett az ötödik helyen, hogy a negyeddöntőjét az utolsó másodpercekben veszítette el.

A kötöttfogásúaknál viszont összejött a kvóta, igaz, csak egy. Pedig erre Torba Eriknek, Korpási Bálintnak és Varga Ádámnak is volt esélye, végül csak Korpási jutott fináléba, a döntőre a biztos olimpiai szereplés tudatában viszont sérült válla miatt már nem állt ki. Varga harmadik, Torba pedig a negyedik helyen végzett. Szintén harmadik lett a vigaszágon a bronzmérkőzésig jutó Szőke Alex.

Érdekesség, hogy a kvótát megszerző Korpási Bálint tíz éve nem birkózott 70 kg alatti súlycsoportban, most a 67 kilósok között járt sikerrel.

„Másfél éve célként tűztem ki magam elé, hogy szőnyegre lépek Tokióban. Sokat küzdöttem a súlyommal, de végül jól sikerült a fogyás. Örülök, hogy remek formában birkóztam, egész nap magabiztosnak éreztem magam. A negyeddöntőben, a bolgár Dimitrov ellen kis híján tussal kikaptam, hibát követtem el, rendkívül nehéz helyzetet oldottam meg. Abban a néhány másodpercben az egész pályafutásom lepörgött a szemem előtt, és az járt a fejemben, nem érhet így véget a karrierem. A családommal biztos, hogy megünneplem ezt a sikert, és onnantól gőzerővel készülök az olimpiára – mondta Korpási Bálint a verseny után, aki csatlakozott a korábban már kvótát szerző Sastin Mariannához, Lőrincz Tamáshoz, Lőrincz Viktorhoz, és Muszukajev Iszmailhoz. Ők biztosan ott lesznek az olimpián. Akinek a budapesti versenyen nem sikerült kiharcolnia az olimpiai szereplést, a szófiai világkvalifikációs tornán még lesz egy esélyük, igaz, ott is csak a kategóriák döntősei biztosítják helyüket a játékokra.

 

A magyar érmesek 

Férfiak, kötöttfogás. 67 kg: 2. Korpási Bálint. 97 kg: 3. Szőke Alex. 130 kg: 3. Varga Ádám.

Nők. 57 kg: 3. Barka Emese.

 

Legnépszerűbb cikkeink