Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Nemes Gábor: Az egész nyugati világ elrontotta a víruskezelést

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Merész Márton

A Nyugat úgy csinál, mintha nem lenne jó, ami keleten folyik. Lenézzük őket, holott ők kezelték megfelelően a pandémiát – mondta.

Két teljesen külön világ létezik a víruskezelés témájában: a keleti és a nyugati – mondta Nemes Gábor külpolitikai újságíró a 168.hu felületén futó Keljfeljancsi című műsorban. Szerinte a Nyugat rosszul reagált az új helyzetre, míg a keleti világnak, Kínának, Hongkongnak, Tajvannak, de akár Ausztráliának és Új-Zélandnak is az volt a megközelítése, hogy a vírussal nem lehet együtt élni. Ezek az országok emiatt azonnal arra törekedtek, hogy nullára szorítsák a vírus terjedését, akár drasztikus módszerekkel is – tette hozzá.

A nyugati világ ezzel szemben úgy állt a járványhoz, hogy az új helyzettel együtt kell tudni élni valahogy, és csak olyan szintre kell leszorítani a fertőzés terjedését, hogy az egészségügy még kezelni tudja. “Ebből viszont az lett, hogy az ellátórendszer nem tudta kezelni a helyzetet, rengeteg a halott, és még az sem igaz, hogy a gazdaság működik. Másfél éve akadozik minden” – fogalmazott a külpolitikai újságíró.

Nemes Gábor szerint a lényeget nem veszi észre senki: „Elszúrtuk mi is, az USA is és az EU is! Rossz stratégiát választott a fél világ, és továbbra is úgy csinálunk, mintha nem lenne jó, ami keleten folyik. Lenézzük őket, holott ők csinálták jól.”

A külpolitikai újságíró úgy vélte, feleslegesek azok az apró kiskapuk, amelyeket a magyar kormány is meghagy – ilyen például, hogy a külföldön dolgozók nyugodtan átjárhatnak a határon. Mint mondta, ha komolyan venné a kormány a helyzetet, akkor kőkemény intézkedéseket kellene hozni, úgy, mint keleten. „Nem lehet apró kis engedményeket tenni. Olyan, mint a terhesség: terhes vagy, vagy nem. Középút nincs. Vagy lezárod az országot, vagy nem, de félmegoldásokkal nem lehet jó eredményt elérni” – tette hozzá.

PH

Legnépszerűbb cikkeink