Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Illegalitásban született, ma már sztár

Létrehozva:

Fotó: MTI / Jordan Strauss / Invision / AP

Trevor Noah napjaink egyik legnépszerűbb TV-s személyisége az USA-ban.

Az elismert komikus önéletrajzi könyve, a Bűnben születtem eredeti nyelven 2016-ban, magyarul pedig 2021-ben jelent meg. A kötet azonban csak kisebb túlzással nevezhető önéletrajznak, sokkal inkább mementó az apartheid elnyomásáról, és óda egy rettenthetetlen anyához.  

A komikus-műsorvezető 1984-ben született fekete afrikai anya és svájci-német fehérbőrű apa gyermekeként, ami már alapvetően törvényellenes volt, ugyanis az akkor Dél-Afrikában érvényben lévő „erkölcstelenségi törvény” bűntetőjogi tételként tekintett a vegyes etnikumúak kapcsolatára. Noah könyvében elmeséli, hogy édesanyja és nagymamája hogyan óvták kiskorában: csak a hátsó kertben játszhatott egyedül, az utcára ki sem engedték sokáig, ugyanis a besúgók és a rendőrök szeme mindent látott. Édesapjával is csak zárt térben találkoztak. 

 

Élő bűnjel

A „tökéletesre fejlesztett rasszizmus”, vagyis az apartheid rendszerében Noah nem találta a helyét, ugyanis az emberek bőrszínére és az ezáltali besorolásukra rendkívül specifikusok szabályok vonatkoztak. Iskolás évei idején magániskolába is tanult, ahol teljesen elkülönültek a feketék, a fehérek és a színesek. Az asszimiláció jegyében – mivel bőrszínével egyik csoportba sem tudott teljes mértékben beilleszkedni – szinte az összes törzsi nyelvet megtanulta, ahogyan a fehér elnyomók nyelvét, az afrikaanst és az angolt is. Így pedig lényegében kijátszotta a rendszert, ugyanis még ha faji alapon első látásra megkülönböztetés is érte, a közös nyelv összehozó ereje felülmúlta azt. 

“A gyerekek általában szüleik szerelmének tanújelei. Én az általuk elkövetett bűncselekmény tanújele voltam” – írja Noah a könyvben, ám ez kicsit sem önsajnáltatás, sokkal inkább egyszerű ténymegállapítás. Könyvében a faji megkülönböztetésen alapuló rendszer banális ellentmondásairól is beszámol: Dél-Afrikának Európa mellett Japán is fontos gazdasági kapcsolata volt, így a japánokat fehérként tartották nyilván, míg az akkor alsóbb rendűnek vélt kínaiakat feketeként. 

 

Az anyáról szól 

Noah a könyvében nem kesereg azon, hogy milyen volt egy kirekesztő társadalom számkivetettjeként felnőni, sokkal inkább arról állít tanúbizonyságot, hogy jó alkalmazkodási képességgel, tájékozottsággal és szemfülességgel hogyan küzdheti fel magát az ember. De nem felejti ki a hibáit sem, többek közt elmeséli, hogy fiatal korában hogyan üzletelt lopott holmikkal a túlélés és a meggazdagodás reményében, vagy hogy túlmozgásos gyerekként hogyan gyújtott fel egy házat, hogy került fogdába egy elkötött kocsi miatt. 

Noah számos, a könyv megjelenése kapcsán készült interjúban megjegyezte, hogy ugyan önéletrajzi könyvnek indult a történet, idővel rájött, fiatalkora sokkal inkább szól az édesanyjáról, mint önmagáról. Véleménye szerint ugyanis az anyja egyszemélyben testesítette meg az apartheid teljes ellentétét, egyben a mindenkivel előzékeny családanyát is, mindezt úgy, hogy olyan pozíciókat szerzett meg képzettsége és törtetése kapcsán, ami abban a korban elképzelhetetlennek tűnt egy fekete nőnek.  

 

Hitlerek és Mussolinik

Noah rendkívül laza, hihetetlenül vicces és szürreális történetekkel is megszórta a Bűnben születtem című könyvét. Hosszas eszmefuttatásba kezdett például az afrikai nevek kapcsán: mivel egy gyarmatosított, mégis törzsi gondolkodásra épülő országról beszélünk, a kultúrák keveredése elkerülhetetlen. A dél-afrikaiak ezért afrikai keresztnevet, angol középső nevet és végül szintén afrikai családnevet viselnek. Keresztnévként a spirituális gondolkodás jegyében egy a személyt „predesztináló” melléknevet kapnak legtöbbször, középső névként pedig egy olyan nevet, amit a fehérek is megértenek. Így lehetséges az, hogy több Mussolini és Hitler nevű ismerőse is volt – a nevek viselői közben semmit sem tudtak a névadók kilétéről. A vallás is központi témája a könyvnek, ezen belül leginkább az eltérő világnézetek ütközésére és bemutatására kerül sor. Anyja vasárnaponként megnézte a fehér, a fekete és a vegyes istentiszteleteket is, és ettől semmi, még a velük szembeni emberölési kísérlet sem tántoríthatta el. Mert Afrikában bizony nem kellett a szomszédba menni az erőszakért, a könyv tanúsága szerint ugyanis míg a családok rendkívül nőközpontűak, mégis mindennapos a családon belüli erőszak, amihez a rendőrség készséggel asszisztál.  

Trevor Noah Dél-Afrikában lett először híres humorista, majd 2010 után az Egyesült Államokat is meghódította. Alig harminc évesen átvette a Comedy Centralon futó Daily Show-t a műsorvezetői székből 16 év után felálló Jon Stewart humoristától. Emellett Youtube-csatornája és a netflixes stand-up estjei is nagy elismerést hoztak neki. A könyv magyar fordítását az Agave könyvek adta ki, a hírek szerint pedig hamarosan film is készülhet a New York Times listáján bestsellerré vált könyvből. 

Legnépszerűbb cikkeink