Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Az oltáson múlik a nyitás

Létrehozva:

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Gulyás Gergely nem jelentett be sem szigorításokat, sem lazításokat.

A kancelláriaminiszter elmondta, hogy a nyitást, amiről hétvégén lesznek bővebb információk, az oltások számától teszik függővé. Úgy vélekedett, hogy a szabályok betartásával elkerülhető a koronavírus-járvány negyedik hulláma. 

A miniszter elmondta, közeledünk a harmadik hullám csúcsához, a napi adatok nagyon rosszak. A szakértők szerint egy héten, de lehet, hogy néhány napon belül elérjük a harmadik hullám csúcspontját. Elmondása szerint a kórházi kapacitással nincs probléma, jelenleg 11 ezer szabad ágy van, amelyek közül 1700 lélegeztetőgéppel is fel van szerelve. Medikusok, rezidensek is csatasorba álltak, Gulyás szerint két és félszer ennyi lélegeztetőgépre szoruló beteget is el lehet látni, de egyelőre úgy látják, erre nem lesz szükség. 

A lazításnak viszont még az ideje nem jött el: a miniszter szerint arra csak akkor lesz lehetőség, ha folytatódik az oltás. A jelenlegi helyzetben a szabályok betartása a legfontosabb, ezért mindenkit arra biztatnak, csökkentsék a kontaktusok számát. Ha ezek teljesülnek, nem lesz negyedik hullám és megkezdődhet a nyitás.

A nyitásról szóló nemzeti konzultációt viszont ma este nyolc órakor lezárják, és hétvégén nyilvánosságra hozzák az eredményeket. A konzultáció alapján döntenek majd a védettségi igazolványokkal járó privilégiumokról és a nyitás menetéről is. A nyitást a beoltottak számához fogják kötni. Eddig 1 millió 441 ezer embert oltottak be.

A védettségi igazolványok postázása folyik, több mint 1 millió 400 ezer darabot állítottak ki – mondta Gulyás, hozzátéve, hogy az AstraZeneca oltóanyagával kapcsolatos kételyek remélhetőleg lezárulnak, az Európai Gyógyszerügynökség délután tesz ezzel kapcsolatos nyilatkozatot. Egy héten belül minden olyan vakcinát elhasználnak, ami Magyarországra érkezik és átesett az ellenőrzésen – a kancelláriaminiszter ez alapján véli úgy, hogy május végére, júniusra elérhetjük a teljes átoltottságot, megjegyezve, hogy a keleti vakcinák minden ellenőrzésen átestek.

 

168.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink