Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

A fiatalok későn veszik észre a fertőzést, ezért kerülnek súlyosabb állapotba

Létrehozva:

Képünk illusztráció: Az amerikai Eli Lilly gyógyszergyár bamlanivimab nevű készítményét szállító autó a Hungaropharma X. kerületi telephelyén 2021. január 27-én. Európában elsõként Magyarország alkalmazhatja a gyógyszert, amely egy koronavírus-fertõzésbõl felgyógyult beteg vérplazmájából, molekuláris technikával készült, úgynevezett monoklonális antitest. Március végéig három ütemben 6200 ampulla érkezik belőle az országba. Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Még hosszú ideig szükség lehet az antivirális gyógyszerekre.

A Favipiravir néhány héttel ezelőtt vált elérhetővé az alapellátásban a koronavírus-fertőzöttek számára is. Már otthon is beveheti bárki, akinek a háziorvos felírja a korábban kizárólag kórházakban alkalmazott szert. Keserű György Miklós, a Természettudományi Kutatóközpont Gyógyszerkémiai Kutatócsoportjának vezetője volt a feje annak a csoportnak, amely a hazai Favipiravir-hatóanyag előállításban is részt vett. A kémikus Fiala János Keljfeljancsi című műsorában mesélt arról, miért volt fontos, hogy nekünk is legyen saját Favipiravirunk. A gyógyszert ugyanis korábban Japánban és Kínában hatásosan alkalmazták többek között az influenza, az ebola és a nyugat-nílusi láz kezelésében is, ezért tavaly kipróbálták a koronavírus ellen, hiszen ez ugyanabba a víruscsaládba tartozik, mint az influenza. 

„A legsürgetőbb az volt, hogy a magyar emberek számára a lehető leghamarabb tudjunk más országoktól független, hazai gyártású gyógyszert készíteni. A másik cél, hogy bizonyítani tudjuk ennek a szernek a hatásosságát és biztonságosságát. Fontos szempont az is, hogy ha sikerül mihamarabb biztonsággal előállítani, akkor elsődleges exportcikké válhat” – magyarázta a kémikus. Hozzátette: egy hét alatt több mint tízezer felírás történt, ami négyszázezer tablettát jelent. Ez pedig ebben a hullámban kifejezetten jól jött, hiszen a gyógyszer alkalmazása miatt feltehetően kevesebben kerültek olyan súlyos állapotba, hogy kórházi ellátásra szoruljanak. Mint mondta, a gyógyszer a koronavírus-fertőzés korai fázisában fejti ki legjobban a hatását.

Keserű szerint a Favipiravirra és a hasonló hatóanyagú, korábban az influenza ellen is használt Remdezivirre sokáig szükség lesz még. Ennek oka például, hogy a különböző vírusvariánsok megjelenése, illetve a vártnál lassabban növekedő oltakozási hajlandóság megnehezíti a nyájimmunitás elérését. 

A szakértő kiemelte, hogy a mutánsok közül az evolúciós nyomás miatt az fog fennmaradni, amelyik a leggyorsabban tud szaporodni. „Ez jelenleg a brit variáns, ami itthon is már 95%-ban van jelen az új koronavírus-fertőzöttek körében.”

Mint azt Keserű elmondta, azért lehet, hogy a harmadik hullámban nagyon sok fiatal van kórházban, mert az időseket már beoltották, „a fiatal szervezet pedig a betegség kezdeti tüneteit jobban kompenzálja, és mire észreveszi, reagál, már kialakult a súlyos tüdőgyulladás.” Kérdésre kiemelte, a Favipiravirnak nincsenek súlyos mellékhatásai. Nem ajánlják azonban várandósoknak, szoptatós kismamáknak, valamint vese- és májbetegeknek.

PH

Legnépszerűbb cikkeink