Nagyvilág
Kapcsolatot találtak a rendszeres húsfogyasztás és a nem daganatos betegségek között
Az összefüggést részben a nagyobb testtömeg magyarázta.
Korábban már bizonyították, hogy a vörös húsok és a feldolgozott hústermékek (pl.: szalonna, kolbász) túlzott fogyasztása összefügghet a vastag- és végbélrák kockázatának növekedésével, most pedig arra voltak kíváncsiak, hogy az erős húsfogyasztás emeli-e más, nem daganatos betegségek kockázatát. A kérdést csaknem 475 ezer brit felnőtt adatainak elemzésével tisztázták. A kutatás elején a résztvevőknek ki kellett tölteniük egy kérdőívet, amely a táplálkozási szokásaikat – köztük a húsfogyasztást – tartalmazta. Ezután átlagosan nyolc éven át követték őket nyomon. Megállapították, hogy a vörös hús túlzott fogyasztása az iszkémiás szívbetegség, a tüdőgyulladás, a divertikulózis – a vastagbélben kialakuló kis kitüremkedések –, a bélpolip és a cukorbetegség kockázatnövekedésével függ össze. A szárnyasok megnövekedett fogyasztása a gyomor- és nyelőcsövi reflux, a gyomor- és bélgyulladás, a divertikulózis, az epehólyag és a diabétesz fokozott kockázatával függött össze. A legtöbb összefüggés mérséklődött, amint a testtömeget is figyelembe vették. Ez arra utal, hogy az összefüggéseket részben a rendszeres húsfogyasztók nagyobb testtömege okozza.
MTI / PH