Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Sikeresnek bizonyulhat a korallátültetés

Létrehozva:

korall - Southern Cross Egyetem
Fotó: Juergen Freund / Southern Cross Egyetem

A cél a súlyosan károsodott ökoszisztéma megmentése, a kísérlet sikere pedig a tudósok szerint globális jelentőségű.

Nyolc hónappal a kísérlet kezdete után pozitív eredményekről számolt be az ausztrál Southern Cross Egyetem kutatócsoportja.

Az Ausztrália partjaitól nem messze található Nagy-korallzátonyban az elmúlt 25 év során megfeleződött a korallok száma, a 2016-tól kezdődő vízhőmérsékleti rekordok pedig még jobban felgyorsították a kifehéredésüket. A világ legnagyobb, több mint 2000 kilométer hosszú és 300 kilométer széles korallzátonya jelenleg történelme legrosszabb állapotát éli. A korallok élőhelyet biztosítanak több halfajnak, így az óceán biodiverzitásának kulcsai is egyben.

Az ausztrál tudósok éppen ezért egészséges korallok áttelepítésével kezdtek kísérletezni olyan területeken, ahol már károsodott az ökoszisztéma. Tavaly a Heron-sziget környékén gyűjtöttek korallpolipoktól származó, nagy mennyiségű ivarsejtet, amelyeket lárvává nevelve ültettek át a károsodott korallzátonyra. A kísérlet sikeres volt, az áttelepített korall szépen fejlődött. „Az eredmény globális jelentőségű, a technológiát pedig tovább kell fejleszteni” – mondta Peter Harrison, a kutatás vezetője.

A korallok olyan érzékeny organizmusok, melyek szimbiózisban élnek bizonyos egysejtű algákkal, ezektől nyerik színüket is. Ha növekszik a hőmérséklet, a korallok kilökik az algákat, így színüket is elveszítik. Ha ez a helyzet túl sokáig áll fenn, a korallok teljesen elhalnak.

Az óceánok felmelegedésén túl komoly kockázatot jelentenek a tengervízbe jutó mezőgazdasági és ipari szennyező anyagok, a part menti települések fejlesztése és az illegális halászat is. „Az igazi megoldás a kibocsátások radikális csökkentése lenne. Ha a felmelegedést a párizsi egyezménynek megfelelően az iparosodás előtti szinthez képest 1,5–2 Celsius-fok körül tudjuk tartani, akkor megmaradhatnak a zátonyok. De ha nem változtatunk semmit, a 3–4 fokos felmelegedés már teljesen elpusztítja a Nagy-korallzátonyt.” – állítja Terry Hughes, a James Cook Egyetem kutatója, a Proceedings of the Royal Society nevű folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője. Ha a Nagy-korallzátony állapota tovább romlik, felkerül az UNESCO veszélyeztetett világörökségi helyszíneinek listájára. 

ng.hu / qubit.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink