Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Egész Európában vizsgálják az AstraZeneca vakcináját

Létrehozva:

Fotó: MTI / Rosta Tibor

Tovább vizsgálják az AstraZeneca oltóanyagát Ausztriában, miután egy nő meghalt, egy másik pedig tüdőembóliát kapott az oltás után.

Egyértelmű ok-okozati összefüggés továbbra sincs, a kórház azonban, ahol a két nő dolgozott, és ahol beoltották őket, már tisztázta magát.

Köztudott, hogy Ausztriában meghalt egy 49 éves ápolónő, miután tíz nappal az Astra Zeneca oltás után rosszul lett. Egy 35 éves kolléganője tüdőembóliát kapott, szintén oltás után. Az ügyben kivizsgálás indult, aminek a pontos eredményét jövő hét elejére ígérik az osztrák hatóságok.

 

A kórház tiszta

A Kurier című osztrák lap szerint a zwettli kórház, ahol a két ápolónő dolgozott és ahol beoltották őket, azonnal vizsgálatot indított, annak érdekében, hogy megtudják, vajon az oltást beadó dolgozók vagy a kórház hibázott-e bármiben az üggyel kapcsolatban. A vizsgálatokból az intézmény egyértelműen megállapította, hogy sem ők, sem az oltást végző többi dolgozó nem hibázott. „A kórház nem tárt fel semmilyen bizonyítékot az oltás helytelen használatáról vagy esetleges szennyeződéséről”. A lap azt is megtudta, hogy a 49 éves nő életéért a bécsi közkórházban (AKH) még órákig a rosszulléte után is küzdöttek, de végül nem tudták megmenteni, 35 éves kolléganőjénél kisebb mértékű volt a véralvadási zavar, sürgősségi ellátásban részesült, állapota stabil, néhány nap múlva haza is mehet.

Az eset után az osztrák Szövetségi Egészségbiztonsági Hivatal (BASG) felfüggesztette az AstraZeneca koronavírus elleni vakcina (ABV 5300) tételének felhasználását Ausztriában, amíg a hatóságok tüzetesen kivizsgálják az esetet, más tételekkel azonban zavartalanul folyik az oltás Zwettl környékén is.

 

Eredményre várnak

A 49 éves nő boncolása egyébként folyamatban van. Egyértelműen ugyanis továbbra sem mondható ki, hogy az oltás okozta volna a halálát. „A boncolási eredménynek a jövő hét elején elérhetőnek kell lennie. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ezeket az eseteket tisztázzuk” – idézte a Kronen Zeitung Christa Wirthumer-Hochet, az AGES orvosi piacfelügyelet vezetőjét, aki arról is beszámolt, hogy az AstraZeneca (ABV 5300) tételét összesen 17 európai ország kapta meg. „Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egyebek mellett most tisztázza, hogy voltak-e egészségügyi problémák más országokban is a beoltott embereknél. Eredmény a következő napokban várható.”

 

A lap kiemelte, hogy az AGES orvosi piacfelügyelet vezetője szerint egész Európára kiterjedő átvilágítást készítenek, hogy megállapítsák, más országokban is észleltek-e hasonló tüneteket és okozott-e olyan véralvadási zavarokat az oltóanyag, mint ami a két a két osztrák nővérnél fellépett. Az oltási engedélyek és a jóváhagyási eljárások dokumentumaiban és az átfogó vizsgálatok során ugyanis nem fordultak elő „tromboembóliás mellékhatások”.

 

A lakosság is segít

Ausztriában minden egészségügyi dolgozónak jelentési kötelezettsége van, ha a várható mellékhatásokon túl – láz, levertség, fáradékonyság, izomfájdalom – más tüneteket észlel magán bármelyik vakcina beadatása után. A napokban az osztrák szövetségi egészségbiztonsági hivatal (BASG) pedig felszólította a lakosságot is, hogy jelentsék, ha egyéb tüneteket észlelnek magukon.

A Pharmazeutische Zeitung német lap pedig már arról ír, hogy a Paul Ehrlich Intézet (PEI) múlt csütörtöki koronavakcinákkal kapcsolatos legújabb biztonsági jelentése szerint az AstraZeneca vakcinája ugyanolyan jó, mint a Biontech és a Pfizer, illetve a Moderna oltóanyagai. Ugyanakkor több feltételezett mellékhatást jelentettek a vektorvakcina esetében, mint a két mRNS vakcina esetében.

PH

Legnépszerűbb cikkeink