Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Kormányválság fenyeget Szlovákiában

Létrehozva:

Fotó: MTI / AP / TASR / Frantisek Ivan

A négypárti koalíció két tagja is elégedetlen Igor Matovic miniszterelnök tevékenységével. Most éppen az orosz vakcina mélyíti a válságot.

Richard Sulík miniszterelnök-helyettes tegnap arról beszélt, hogy komolyan foglalkozni kellene a kormány átalakításával, mert így már „nem lehet tovább dolgozni”. Sulik, aki a Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt elnöke is egyben, a kormány szerdai ülése után úgy fogalmazott: „a SaS-nak konkrét elképzelései vannak a kormányátalakításról”, részleteket azonban erről nem mondott. Újságírói kérdésre ugyanakkor elárulta, hogy a belpolitikai helyzetet meg akarja vitatni koalíciós partnereivel, valamint az államfővel is, előrehozott választásokat azonban pártja nem szorgalmaz.

A TASR szlovák állami hírügynökség arról tudósított, hogy Zuzana Caputová elnökasszony még délután fogadja Sulíkot és Veronika Remisovát, a másik kormányfőhelyettest, egyben az Emberekért (Za ludí) párt elnökét. Remisová véleménye a belpolitikai helyzetről hasonló Sulíkéhoz.

A hírügynökség úgy értesült, hogy Igor Matovic miniszterelnök, aki az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) párt vezetője is, eddig nem kért találkozót Caputovától. Boris Kollár, a negyedik koalíciós tag, a Család Vagyunk párt elnöke önmérsékletre és további tárgyalásokra szólította fel partnereit. „Abba kell hagyni a homokozós játszadozást” – fogalmazott Kollár, aki a szlovák parlament elnöki tisztségét is betölti.

Richard Sulík szerint Igor Matovic vezetése alatt a kormány képtelen megbirkózni a koronavírusjárvánnyal. „Azzal kell szembesülnünk, hogy a miniszterelnök gyakorlatilag már mindenkit maga ellen fordított: a kormányt, az elnököt, a koalíciós partnereket, a különféle szervezeteket és természetesen az embereket, a széles közvéleményt. Efelett már nem hunyhatunk szemet” – mondta.

Igor Matovicot legutóbb azért érte bírálat, mert koalíciós partnerei tudta nélkül egyezett meg Oroszországgal a Szputnyik V koronavírus elleni vakcina szlovákiai behozataláról. Az ügyet az államfő is bírálta. 

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink