Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Lakner Zoltán: Az előválasztás működik

Létrehozva:

Fotó: Pesti Hírlap archív

Szerinte a miniszterelnök-jelölt kiválasztása a kétfordulós rendszer miatt a főpolgármester-választáshoz hasonló lesz.

Az ellenzéki szavazó könnyebben fogadja majd el az előválasztáson született eredményt, mintha a pártok zárt ajtók mögött döntöttek volna a jelöltekről – jelentette ki Lakner Zoltán, a Jelen főszerkesztője a 168 Keljfeljancsi című műsorában, majd hozzátette: a győztes politikusok is nagyobb legitimitással fognak bírni.

Lakner szerint a miniszterelnök-jelölt kiválasztása a kétfordulós rendszer miatt a főpolgármester-választáshoz hasonló lesz. Elmondása szerint számítani lehet feszült hetekre az ellenzéki oldalon, mint amikor 2019-ben Karácsony Gergely mellett végül Kálmán Olga és Kerpel-Fronius Gábor is elindult a főpolgármesteri posztért. Az elemző szerint azonban ezen a választáson bizonyították, hogy az előválasztás működik, ugyanis 80 ezer ember vett részt rajta. Kiemelte: arról azonban nincsenek tapasztalatai a pártoknak, hogy amit 2019-ben Budapesten meg lehetett csinálni, 2021-ben vidéken is meg lehet-e.

A pártok küzdenek bizonyos deficitekkel, éppen ezért dönthettek amellett, hogy a szavazók válasszák ki a végső jelölteket, mondta, majd hozzátette: az ellenzéki szavazók már jóval a pártok döntése előtt azt akarták, hogy összefogjanak az ellenzéki csoportosulások. Lakner Zoltán szerint a pártok fél-egy évvel lemaradva követik a választói elvárásokat, az ellenzéki együttműködés pedig részben azért alakult ki, mert nincsen erős ellenzéki párt. Arra, hogy a Fidesz megpróbálja ellehetetleníteni az együttműködést, Lakner szerint számítani lehetett, ez ugyanis kódolva van a politikában, ám véleménye szerin a Fidesz a túlzott ellenségkép-gyártással a saját leváltását hozza el.

Az elemző szerint szűk kisebbségben vannak azok az ellenzéki szavazók, akik az együttműködés ellenében foglalnak állást. Hozzátette: a szavazók sem akarták mindig, hogy együttműködjenek a pártok. Véleménye szerint a 2014-es választások óta az új ellenzéki pártok mindig rájönnek, hogy ugyan arra szerveződtek, hogy az ellenzéket és a kormányt is leváltsák, de egyedül nem tudnak annyira megerősödni, hogy leuralják a politikát.

A Zuglóban kialakult konfliktus ügyében Fiala János szerint azt lehet érezni, hogy Hadházy Ákos inkább a Momentum nyomására vállalta el a jelöltséget, mint önmagától. Lakner ezzel nagyrészt egyetértett, és elmondta: Fekete-Győr András, a Momentum elnöke jobban nyomta Hadházy Ákost, mint Tóth Csabát a saját pártja. Ennek szerinte az is az oka, hogy Tóth Csaba helyben sokkal erősebb, és beágyazottabb, Hadházynak pedig magyarázatot kell találnia arra, hogy miért épp Zuglóban áll rajthoz. A Momentum szeretne a legerősebb párt lenni, de még nem az, ezért nekik nagyobb dolgokat kell villantaniuk – jegyezte meg Lakner.

PH

Legnépszerűbb cikkeink