Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Banksy ismét alkotott

Létrehozva:

Fotó: Nigel Keene / Shutterstock

Összekötözött lepedők segítségével a börtönből megszökő foglyot ábrázoló graffiti jelent meg kedden virradóra a híres readingi fegyház téglafalán. 

Banksy egyelőre még nem erősítette meg, de a graffiti jellegzetességei alapján minden arra utal, hogy az ő műve áll a readingi fegyház falán – közölte a BBC News.

Az alkotás a menekülő Oscar Wilde-ra emlékeztet. Az, hogy a graffiti valóban az írót ábrázolja, azért is valószínűsíthető, mert a képen a lepedőkből összecsomózott kötél végén egy írógép lóg, és Wilde 1895 és 1897 között az angliai börtönben raboskodott. 

Az írót egyébként a Lord Alfred Douglashoz fűződő viszonyának napvilágra kerülése után homoszexualitása miatt ítélték börtönbüntetésre, mivel az akkor bűncselekménynek számított. Wilde a börtön brutális bánásmódját A readingi fegyház balladája című költeményében örökítette meg.

A börtön 2013 óta nem működik, 2019-ben a pedig a brit kormány úgy döntött, hogy eladják az épületet. Egy kezdeményezés azért kampányol, hogy ne lakásokat hozzanak létre a helyén, ahogy azt eredetileg tervezték, hanem alakítsák kulturális közösségi térré. Mivel az ingatlanfejlesztés tavaly kudarcba fulladt, a helyi önkormányzat is a művészeti projektet támogatja. A kampányhoz neves sztárok – köztük Kenneth Branagh, Natalie Dormer és Judi Dench – is arcukat adták.

A Banksy-szakértő Paul Gough professzor szerint a fegyház falán megjelent kép „nagyon meggyőző”, a festmény színvonala arra utal, hogy hozzáértő alkotása, aki gyakorlott a falfestmények terén, és képes arra, hogy egy éjszaka alatt elkészítsen egy ilyen művet. A professzor elmondta, hogy a kép feltehetően a fegyház művészeti központtá történő átalakítására reflektál. De mivel szerepel rajta az írógép, és az egész kapcsolatba hozható az írással, elképzelhető egy olyan üzenete is, amely a média és a Facebook körül zajló jelenlegi történésekhez köthető.

Banksy valódi kilétéről eddig nem sokat lehet tudni. A találgatások alapján a neve Robert, Robden vagy Robin Gunningham lehet. Műveiben sokszor politikai és társadalmi problémákkal foglalkozik, leginkább háború-ellenes, antikapitalista, anti-imperialista, anti-autoritárius, anarchista, nihilsta és egzisztencialista témákkal. Emellett a munkái gyakran kifigurázzák a kapzsiságot, a szegénységet, a hipokricitást, az unalmat, a kétségbeesést, az abszurditást és az elidegenedést.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink