Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

MTK-Fradi: döntetlen az ország legpatinásabb mérkőzésén

Létrehozva:

Fotó: MTI / Kovács Tamás

A Ferencváros labdarúgó csapata 2-2-es döntetlent játszott az MTK-val a hétvégén.

Bár az örökrangadó szó, és talán az összecsapás fénye is megkopott az elmúlt időben, nem véletlenül hívják így a két csapat mérkőzését.

 Az MTK és az FTC már a magyar bajnokság első éveiben az élvonalat erősítették, a XX. század első felében uralták a ligát. Hogy ez mennyire így van, azt bizonyítja, hogy huszonhat éven át, 1903 és 1929 között csak a Ferencváros vagy az MTK volt magyar bajnok. Ez az időszak volt az MTK fénykora, 1916 és 1925 között sorozatban tízszer végzett az élen a kék-fehér együttes. Az örökrangadó sokáig nem csak egy mérkőzés volt, hanem A mérkőzés, amely nem csak a labdarúgást szerető szurkolókat hevítette, hanem a társadalmi, kulturális és a politikai életre is hatást gyakorolt.

 

A kezdetek

A Magyar Testgyakorlók Körét 1888-ban alapították, így azzal büszkélkedhet, hogy az első polgári sportegyesület volt az országban. Tizenegy évvel később, 1899-ben a főváros IX. kerületében megalakult a Ferencvárosi Torna Club. Franzstadt ekkor még főleg németajkú polgárok által lakott negyed volt, erre utal a „Fradi” becenév is. A városrészben a munkásosztály és a kispolgárág dominált. Az FTC körül kezdetektől fogva érezhető egy bizonyos lokálpatriotizmus, az a bizonyos büszkeség, amely sportolók, tagok, vagy éppen a drukkerek ferencvárosi származásából indul ki.

Az első Ferencváros-MTK mérkőzést 1903-ban, a Millenáris Sporttelepen 800 néző előtt játszották, a meccset 3-1-re a Fradi nyerte. Minden idők első örökrangadó-gólját a ferencvárosi Braun szerezte, beírva magát ezzel a történelemkönyvekbe. A kék-fehérek 1907-ig vártak az első győzelemre a nagy riválissal szemben.

 

Örökrangadó

A magyar sportéletet, így a magyart futballt is sokáig az angol nyelvű kifejezések uralták. Ennek megszüntetésére írt ki magyarosítási pályázatott 1931-ben az akkori sportnapilap. Végül Bendekovits Gyula salgótarjáni fodrászsegéd javaslatára a rangadó lett a nyertes, olyan kifejezéseket „megelőzve”, mint az éltusa, az újudvar, vagy a színe-java. A kifejezés hamar népszerűvé vált, ebből alakult ki az örökrangadó szó, amely sokáig arra utalt, hogy két olyan csapat játszik egymással, amely mindig a legfelső osztályban szerepelt, mígnem 1981-ben az MTK először kiesett.

 

Történelem

Az eddig lejátszott 218 bajnoki mérkőzésen 90 ferencvárosi és 78 MTK győzelem mellett 50 döntetlen született. Az eddig találkozókon eddig tizenegy különböző helyszínen játszottak a csapatok. Ebből legtöbbször – 78 alkalommal – az Üllői úton, míg hetven alkalommal a Hungária körúton mérkőztek meg. Két alkalommal a fővárost is elhagyták, 2013-ban Győrött, 2016-ban pedig Dunaújvárosban rendezték a mérkőzést. 

 

A jelen

A szombati, MTK-Ferencváros mérkőzést a koronavírus-járvány miatt csak a televízióban követhették a szurkolók, akik azt látták, hogy míg az első játékrészben a zöld-fehérek eldönthették volna a három pont sorsát, addig a végén – bár büntetőt is hibáztak – örülhettek döntetlennek is. A 2-2-es végeredmény Zubkov két, Nagy Zsombor és Varga Roland góljainak köszönhetően alakult ki. 

Szerhij Rebrov, a Ferencváros vezetőedzője szerint a bajnokságban tizennégy pontos előny egyfajta nyomást helyez a játékosokra, motivációs kényszert. Ez ugyanis egyfajta kibúvót ad a játékosoknak, mert tudják, ha hibáznak, akkor is nagy különbséggel vezetik a tabellát.

Az MTK vezetőedzője, Michael Boris köszönetet mondott a Ferencvárosnak, mert az első harminc percben négy-öt gólt rúghatott volna, de nem tette.

„Optimista edző vagyok, úgy mentem be az öltözőbe, hogy meg tudjuk fordítani a meccset. Nem is kiabáltam a srácokkal, nyugodtan elmondtam nekik, min kell változtatnunk. Ez sikerült is, szereztünk két gólt pontrúgásból, és el is dönthettük volna a találkozót, ahogy a Ferencváros is később”.

 

OTP Bank Liga 23. forduló

Diósgyőr-Mezőkövesd 2-2
Budafok-Kisvárda 2-0
Puskás Akadémia-Bp. Honvéd 1-2
MTK-Ferencváros 2-2
Paks-Újpest 1-3
Zalaegerszeg-Fehérvár FC 0-2

 

A bajnokság állása

1. Ferencváros 54 pont
2. Puskás Akadémia 39
3. Fehérvár 36
4. MTK 34
5. Paks 32
6. Mezőkövesd 31
7. Kisvárda 31
8. Újpest 28
9. Budafok 26
10. Zalaegerszeg 25
11. Bp. Honvéd 25
12. Diósgyőr 21

 

Fehér György

Legnépszerűbb cikkeink