Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Előválasztás: 20 ezer jelölés kell

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: MTI / Sóki Tamás

Az egyéni körzetekben induló civileknek jelezniük kell, hogy a hat szervező párt leendő frakciói közül melyikhez csatlakoznának a parlamenti munka során.

Újabb mérföldkőhöz érkezett az ellenzéki együttműködés – írják az ellenzéki pártok vasárnap délelőtt kiadott közleményükben. A Párbeszéd, a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum és az MSZP közölte: a kormány- és korszakváltásra készülő hat ellenzéki párt elnöke februári tanácskozásán úgy döntött, hogy a választók kezébe adják a döntést, kik legyenek a Fidesz kihívói a választókerületekben, és ki legyen Orbán Viktor kihívója miniszterelnök-jelöltként 2022-ben.

Így végérvényesen eldőlt: mind a 106 választókörzetben előválasztáson derül majd ki, kiket tartanak a választók alkalmasnak. Hozzátették, az előválasztáson nemcsak a pártok jelöltjei, hanem civilek is elindulhatnak, akiknek előre jelezniük kell, a hat szervező párt leendő frakciói közül melyikhez kívánnak csatlakozni a parlamenti munka során.

Az előválasztás több hetes folyamata a járványhelyzet miatt augusztus közepétől indul. A szavazók az egyéni képviselőjelölteket egy fordulóban, a miniszterelnök-jelölt személyét két fordulóban választhatják ki. A szavazáson mindenki részt vehet, aki 2022 áprilisáig betölti a 18. életévét.

Az előválasztáson mindenki indulhat, aki elfogadja a jelölti feltételeket, amelynek része képviselőjelöltként 400, miniszterelnök-jelöltként 20 ezer támogatói ajánlás összegyűjtése is – fogalmaztak. Az előválasztás lebonyolítására a szervező hat párt a napokban felállítja az Országos Előválasztási Bizottságot. A közlemény szerint a közös ellenzéki programtervet a pártelnökök már májusban társadalmi vitára bocsátják.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink