Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Fürjes Balázs szerint figyelemelterelés az „alagút-botrány”

Létrehozva:

Fotó: Pozsonyi Roland

Az államtitkár a 168.hu-n futó Kelfeljancsi című műsorban beszélgetett Fiala János műsorvezetővel.

A Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára bízik abban, hogy március közepén bejelenthetik, miként döntöttek a közfejlesztésekről. Fiala János elmondta, szerinte inkább legyen hosszabb és drágább a munka, de fontos, hogy minél kevésbé zavarja a budapestiek életét.

 Fürjes Balázs szerint a Puskás Aréna kapcsán kipattant „alagút-botrány” nem több mint figyelemelterelés a Jobbik-elnök Jakab Péter autóbalesetéről. A Farok csóválja című amerikai filmhez hasonlította a történteket. Mint mondta, ma már nincs köze a stadionhoz, korábban azonban ismerte a terveket, amelyeknek már akkor része volt, hogy a későbbiekben a védett személyeket elkülönítve, másik útvonalon kell a bejuttatni az épületbe.

„A felülvizsgálat akkor megállapította, hogy évtizedekre előre lehetnek nehézségek, aminek egy 50 méteres aluljáró lesz a megoldása” – mondta.

Az államtitkár a pesti alsó rakpart átalakítása kapcsán elmondta, bízik abban, hogy sikerül a lehető legkevesebb fennakadással megoldani. Egyelőre nem lehet tudni, mikor kezdődnek és meddig tarthatnak majd az átalakítások. A végeredményről azt mondta, gyalogos és kerékpárbarát lesz. „Örülök, hogy egyetértettünk a városvezetéssel, hogy ne tiltsuk ki az autósokat” – mondta, hozzátéve, hogy csak sebességcsökkentéssel korlátozzák majd a forgalmat.

Fürjes felháborítónak tartja, hogy Magyarországon a kivitelezők sokszor „elfelejtik” kitenni a táblát, hogy a lakosok mi módon vehetik fel velük a kapcsolatot, ha ez szükséges. Hozzátette, hogy a bírságokon kell szigorítani, akkor talán elérhető ebben is a változás. „Át kell térni arra, hogy legyen hosszabb, drágább a munka, de nagyobb figyelemmel kell lenni a városlakók életére” – hangsúlyozta. 

Szó esett a vasúthálózat átépítéséről is, az államtitkár szerint közel 100 évvel ezelőtt eltervezett, föld alá vitt rendszer lenne a legjobb megoldás, ezt már nyugaton is alkalmazzák. Az államtitkár arról is beszélt, hogy már megvannak a Ferihegyre tartó vasúthálózat tervei és engedélyei, és azon dolgoznak, hogy EU-s támogatással mielőbb megvalósuljon a fejlesztés.

A beszélgetésben Fürjes és Fiala kitért a kormány fővárosi beruházási csomagjára is, amiről az államtitkár elmondta, hogy hamarosan leülnek a városházával egyeztetni. Szerinte március közepén pont kerülhet a megbeszélések végére azzal kapcsolatban, hogy a kormány 60 milliárd forintnyi budapesti beruházást magára vállalna. „Optimista vagyok, bízom abban, hogy néhány héten belül a javaslat végére pont kerül és írásban is rögzíthetjük”.

PH

Legnépszerűbb cikkeink