Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Tizenhat halfaj pusztult ki tavaly

Pesti Hírlap

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Az édesvízi halak katasztrofális fajpusztulásáról számolt be egy jelentés, amely szerint a világon 80 faj már kihalt, közülük 16 tavaly, egyetlen év alatt.

Az édesvízi halak embermillióknak jelentenek táplálékforrást, a halászaton és a díszhalkereskedésen át pedig megélhetést – írta a BBC.

A szennyezés, a túlhalászat, a duzzasztógátak építése és a folyók kiszáradása, a vizenyős területek lecsapolása miatt azonban a halak száma drámaian csökken. A jelentés szerint a vándorhalak populációja az elmúlt 50 évben háromnegyedével zsugorodott. Ugyanebben az időszakban a nagyobb testű halfajok populációja 94 százalékkal lett kisebb.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint a halpusztulás fő oka a folyók rossz állapota, ami leginkább a szennyezés, a gátak és a csatornák számlájára írható. Dave Tickner, a WWF munkatársa a BBC-nek elmondta, hogy noha az édesvizek a Föld legdinamikusabb élőhelyei közé tartoznak, az egész világon a katasztrofális pusztulás képét mutatják. „A természet szabadesésben van, az élővilág küzd a fennmaradásért a szennyezett vizekben” – magyarázta a szervezet édesvizekért felelős szakértője.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink