Connect with us

Kiemelt hírek

Lelkifröccsöt adott Csernus Péterfy Borinak

Létrehozva:

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

Először jelentkezett kedden kora este dr. Csernus Imre legújabb műsora, a Lelkifröccs a 168.hu-n.

A pszichiáter egyik vendége Péterfy Bori énekes, színész volt, aki nem titkolta: nehezen találja a helyét színház és koncertek nélkül, ráadásul kiskamasz fiával se mindig könnyű.

A művésznő arról mesélt a vonal másik végén lévő pszichiáternek, hogy őt is megviseli a járványidőszak, hiszen mindig fontos volt számára a kiszámíthatóság és a biztonság.  „Hullámzóan vagyok, de próbálok jól lenni” – így foglalta össze a mostani lelkiállapotát Csernusnak. „Akkor ezek szerint nem jól, hiszen a próbálás és a csinálás két különböző lelki folyamat” – replikázott a pszichiáter. Péterfy Bori zártosztályhoz hasonlította a jelenlegi helyzetet, amelybe őt is belekényszerítik. „Néha olyan abszurditásokkal találkozom az országban, amik már ijesztők. Színészként nagyon fel kell magam vérteznem, hogy azt mondhassam: jól vagyok. És most nem csak a Covidra gondolok” – mondta a színésznő.

Csernus doktor rákérdezett, melyik tulajdonsága zavarja leginkább. „A rugalmatlanság” – vágta rá a színésznő. „Sokkolnak a váratlan szituációk, hiszen nekünk, színészeknek nagyon tervezett az életünk. Tudjuk, mikor próbálunk, mikor van előadásunk, szigorú szabályok szerint élünk. Ráadásul amióta édesanya vagyok, még inkább terveznem és kontrollálnom kell az életemet. Korábban már attól is rosszul voltam, amikor már délben véget ért a próba, délután kettő helyett, hiszen én nem úgy terveztem a napom” – mesélte magáról Péterfy Bori. Hozzátette: sokszor a 9 és fél éves gyermekével, Domával kapcsolatban is ledermed, ha váratlan helyzet áll elő.

„Ma délutáni élményem, hogy szó nélkül kölcsönvette, lenyúlta a laptopom. Vidékre ment egy barátjával, de szó nélkül elvitte a gépem, amitől nagyon ideges lettem. Ilyen még sose fordult elő” –  panaszolta el az énekesnő. Csernus doktor azt tanácsolta, hogy Bori nyíltan beszéljen az érzéseiről a gyermekével. „Elmondanám neki, hogy: édes fiam! Egyrészt, ez a munkaeszközöm. Másrészt, nem tiszteltél meg azzal, hogy szóljál, nem tiszteltél anyaként.”

Csernus Imre rendkívül fontosnak tartja, hogy a szülők ne szankcionálják, azaz ne büntessék a gyereküket. Ehelyett inkább tetteik következményeire hívják fel a gyerek figyelmét. „Nem az a megoldás, ha most büntetésből letiltod őt a mesenézésről. Ehelyett mondd el neki, ha ez még egyszer előfordul, akkor egy hétig nem nézhet mesét. Az előbbi büntetés, az utóbbi pedig már a következmények kilátásba helyezése. Nagyon fontos a gyereknevelésben, hogy előre szóljunk, előre mondjuk el, hogy melyik húzásának mi lesz a következménye, és ne utólag szabjunk ki büntetéseket” – fejtette ki a Lelkifröccs műsorvezetője.

„A legtöbb szülő ugyanis hajlamos elfelejteni, hogy a gyereke is emberből van. Nem isten és nem angyal, hanem egy csodálatos ember, de emberi tulajdonságokkal és hiányosságokkal. Sőt, néha olyan dolgokra is képesek a gyerekek, amiket sose feltételeznénk róluk” – mondta Csernus doktor.

Legnépszerűbb cikkeink