Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Gyorsítaná a vakcinák engedélyezését az Európai Bizottság

Létrehozva:

Fotó: Dimény András

Közös uniós megközelítést is javasolnak a vírus új variánsainak gyors azonosítása érdekében.

Az Európai Bizottság a csütörtökön kezdődő, kétnaposra tervezett uniós csúcstalálkozón javasolni fogja a koronavírus új variánsai ellen hatékony és biztonságos oltóanyagok uniós szintű engedélyezési eljárásának felgyorsítását – közölte kedden Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős biztosa.

Maros Sefcovic az uniós tagországok általános uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek ülése után azt is elmondta, hogy az Európai Bizottság közös uniós megközelítést is javasol majd a vírus új variánsainak gyors azonosítása érdekében. A biztos szerint közös alkalmazást kívánnak kidolgozni a fertőzöttségi és oltási adatok, valamint minden egyéb járványügyi információ megosztására. A cél az, hogy minél többet tudjanak meg az új vírusmutánsok természetéről.

 

Sefcovic kijelentette, hogy a bizottság javítani kívánja az új variánsokkal szemben hatékony oltóanyagok kifejlesztésének és gyártásának folyamatát. Célul tűzték ki a gyógyszerek és oltóanyagok gyártási nehézségeinek felszámolását, illetve a kutatási kapacitás hiányosságainak kiküszöbölését az érintett hatóságok, intézetek és kórházak együttműködésével, mert ez segítheti az oltóanyagok és gyógyszerek kifejlesztésén dolgozó laboratóriumokat az esetleges jövőbeli járványok kialakulása során. A bizottság emellett fokozni kívánja együttműködését a tagállamokkal az oltóanyag-kínálat növelése és annak biztosítása érdekében, hogy az érintett vállalatok eleget tegyenek szerződéses kötelezettségeiknek.

Az Európai Bizottság álláspontja szerint az áruk szabad mozgásának biztosítására a tagállamoknak kerülniük kell a be-, illetve kiutazás általános tilalmát. A szállítási szektorban dolgozók számára nem lehetne kötelező karantént előírni, elkerülhetetlen helyzetekben gyorsteszteket kell alkalmazni a közlekedés és a szállítás folyamatosságának biztosítása érdekében. Az Európai Bizottság véleménye szerint ugyanakkor a turisztikai célú utazásokat követő karanténkötelezettség szigorú végrehajtása hatékony lehet a járvány terjedésének megfékezésére.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink