Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Kijutottak a magyar kosarasok az Eb-re

Létrehozva:

Fotó: MTI / EPA / Szerhij Dolzsenko

A magyar sport szerelmesei egyáltalán nem panaszkodhatnak az évkezdetre.

A férfi kézilabda és a női vízilabda válogatott januári sikere után most a férfi kosarasok is kitettek magukért, így ott lehetnek a jövő évi Európa-bajnokságon.

A cél egyértelmű volt. A magyar férfi kosárlabda válogatottnak öt napja és négy mérkőzése volt arra, hogy kiharcolja a jövő évi Európa-bajnokságon való részvételt. Ebben Szlovénia, Ausztria és Ukrajna legjobbjai próbálták megakadályozni a magyar kosarasokat. Persze, azzal már a korábbi eredmények tudatában mindenki tisztában volt, hogy csapatunk már egyetlen győzelemmel is Eb-résztvevő. Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány a selejtezőtorna előtt kijelentette, hogy a három ellenfél közül az osztrákok tűnnek a legverhetőbbnek – jóslata be is vált. Ráadásul már a torna második napján sikerült nyerni. 

Az osztrákok elleni mérkőzés az utolsó pillanatig izgalmas volt, és végül a hosszabbítás utolsó pillanataiban, 12 másodperccel a végső dudaszó előtt sikerült egy hárompontos kosárral nyerni. Ezzel csapatunk kijutott az Eb-re, és a csoport utolsó két meccsén már teher nélkül játszhattak a fiúk. Az osztrákok elleni második összecsapást így is sikerült megnyerni, és az ukránok elleni tegnapi meccsen akár még a csoportelsőség is összejöhetett volna, bár szinte mindegy is, hiszen az lényegében semmilyen előnnyel nem jár. Ivkovics mester ráadásul – nagyon helyesen – azoknak a játékosoknak adott több lehetőséget, akik eddig kevesebbet játszottak. A vereség így nem osztott, nem szorzott, csapatunk magabiztosan jutott ki a kontinensviadalra.

„Most az a legfontosabb, hogy kinn vagyunk az Eb-n, büszke vagyok erre, és elégedett vagyok a hozzáállással. Összeállt a kép, megvan az Eb-re a csapat váza, amely jobb, mint legutóbb volt. Mindezt pedig úgy értük el, hogy a hat meccsből csak egyet játszottunk otthon. A kijutás kiharcolása után az volt a célunk, hogy megnézzük, a magyar bajnokságban szereplő fiatalok mennyire vannak felkészülve, és ők nagyon szépen játszottak. Próbálunk mindenkit frissen hazavinni, mert mostantól hetente több bajnoki vár a játékosokra” – mondta a szövetségi kapitány. 

 

A magyar válogatott mérkőzései:

Magyarország-Szlovénia 72-84,
Magyarország-Ausztria 83-81
Magyarország-Ausztria 81-58
Magyarország-Ukrajna 63-97

Az F-csoport végeredménye:

1. Ukrajna 10
2. Szlovénia 10
3. Magyarország 10
4. Ausztria 6 pont

Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmények döntöttek. A csoportból az első három helyezett szerzett részvételi jogot a kontinenstornára, amelynek 2022. szeptember 1. és 18. között Csehország, Georgia, Olaszország és Németország ad otthont.

Fehér György

Legnépszerűbb cikkeink