Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Álhír terjed a frissen landolt marsjáróval kapcsolatban

Létrehozva:

Fotó: MTI / EPA / NASA

Egyelőre nem tett meg kilométereket, és „érdekes” hangot sem rögzített.

Egy Twitter-videóban azt a látszatot keltik, hogy a legújabb marsjáró, a Perseverance már kilométereket tett meg a vörös bolygón, sőt „érdekes” hangot is rögzített. A felvétel azonban nem a Perseverance műve – írta a hvg.hu. A hamis videó a James Holland nevű fiók tulajdonosától indult, ráadásul villámgyorsan terjed: eddig több mint 17,7 millióan látták.

A Mashable is arra figyelmeztet, hogy a videón látható részlet nem a Perseverance-től származik. A lap szerint az valójában egy korábbi NASA-eszköz, a Curiosity műve, ami szintén egy Mars-járó, és évek óta kutatja a bolygó felszínét. A videóval egyébként több gond is van. Ezek egyike, hogy a Curiosity nem rendelkezik mikrofonnal, így aztán hangot sem képes rögzíteni. A Perseverance-re már felszereltek ilyen eszközt, de még nem hagyta el a landolás helyét, a Jezero-krátert.

A harmadik, a videó hamis voltáról még inkább árulkodó jel, hogy a felvétel végén egy pillanatra látható az eszköz oldala, amin a „Curiosity” felirat áll. A Perseverance eddig fekete-fehér és színes képeket küldött a Földre, ráadásul azt is megüzente a Twitteren, hogy a legnagyobb rendben ért földet, illetve marsot. A napokban pedig minden valószínűség szerint egy szelfit is várhatunk az eszköztől, de videót és hangokat egyelőre biztosan nem. 

hvg.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink