Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Magáncégek az űrben

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Forrás: urikyo33 / Pixabay

A történelem során először szerelhetnek privát vállalat által készített egységet a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetére.

A Bishop névre keresztelt légzsilipet a Nanoracks űrtechnológiai vállalat készítette, alapvetően arra a célra tervezve, hogy az asztronauták gond nélkül pakolhassák át a rakományt az ISS-hez csatlakozó modulokból a belső térbe. A cégnek nem ez az első űrbéli használatra készített találmánya, korábban űrkísérletekre használt kis méretű dobozokat, valamint apró műholdakat is gyártottak különböző megrendelésekre.

Mike Lewis, a Nanoracks ügyvezető mérnöke elmondta, rengeteg módon lehet alkalmazni a Bishopot, bár eredetileg csak egy feladat elvégzésére tervezték. A Bishop különféle karokkal és fogantyúkkal képes kapcsolódni a Nemzetközi Űrállomáshoz, amelynek köszönhetően a rakományok áthelyezésekor nem lesz más dolga az asztronautáknak, mint kinyitni a tolóajtót, légteleníteni a zsilipet, a többit pedig már egy automatizált rendszer fogja intézi. Jelenleg három légzsilip működik az űrállomáson, közülük csupán a japán kísérleti modullal lehet rakományokat pakolni.

liner.hu

Legnépszerűbb cikkeink