Nagyvilág

Így néz ki a 3D-ben nyomtatott steak

Published

on

Fotó: Aleph Farms, Technion - Izraeli Technológiai Intézet

Az állattenyéztésből fakadó szén-dioxid-kibocsátást lehetne csökkenteni vele.

Az elmúlt években egyre többet lehet hallani laboratóriumi körülmények között előállított élelmiszerekről, valamint olyan új eljárásokról, amelyeknek köszönhetően a túlzott mértékű húsfogyasztás visszaszorítható lenne. Ilyen volt többek között a növényi alapanyagokból előállított hamburgerpogácsa is, melyet azóta már több gyorsétteremlánc is beépített a kínálatába. A technológiai fejlődésnek köszönhetően azonban mára ennél is környezettudatosabb módszerekkel álltak elő, amiben egyértelműen élen jár az Aleph Farms izraeli tech-élelmiszeripari vállalat, amely olyan, állatok sejtjeiből készített húsokat készít, amihez nincs szükség a tenyészállatok legyilkolásához, és ízben is megközelíti a természetes marhahúsét. 

A vállalat 2018-ban mutatta be a világ első laboratóriumi körülmények között készített steakjét, most azonban egy ennél is innovatívabb termékkel rukkoltak elő, 3D nyomtatással készítettek hússzeletet. Az új eljárás során tenyészállatokból kinyert élő sejteket nyomtatnak ki, amelyeket később inkubálnak, elkülönítenek, és aszerint módosítanak, hogy éppen milyen állagot szeretnének elérni. A szövetek pontosan olyan mechanizmusok útján veszik fel végső alakjukat, mint természetes másaik, ezáltal a textúrájuk és összetételük teljesen azonos marad. 

Az Aleph vezérigazgatója, Didier Toubier szerint a 3D nyomtatás flexibilis megoldást jelent szinte bármilyen húsféle elkészítéséhez, amit ráadásul a fogyasztók igényei alapján tudnak formálni. Az Aleph Farms az Izraeli Technológiai Intézettel karöltve évek óta folytat kutatásokat, azonban attól még messze vagyunk, hogy a vállalat termékei mindenki számára megfizethető áron elérhetőek legyenek. A komplex technológiával előállított steakek kilogrammja esetenként több százezer dollárba is kerülhet, ám az Alephnél már dolgoznak azon, hogy az évszázad közepére minimalizálják az árat, és így az átlagos fogyasztók számára is alternatívát jelentsen a nyomtatott hús. 

A közeljövőben az Aleph Farms és a Mitsubishi együttműködésének köszönhetően nagyobb mennyiségben állíthatnak elő Petri-csészékben növesztett húsokat is Japánban. Ha mindez beválna, azzal lenullázhatnák az állattenyésztésből származó szén-dioxid kibocsátást.

PH

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version