Connect with us

Nagyvilág

Furcsa sportok: indul a hóröplabda-szezon

Létrehozva:

Forrás: hunvolley.hu

Lehet, hogy 2026-ban az olimpián is találkozhatunk vele.

Hétvégén az ausztriai Wagrainban megkezdődik az idei hóröplabda European Tour. Igen, jól olvasták: hóröplabda. A röplabdázás néhány éve működő téli szakága bemutató sportágként már szerepelt a 2018-as pjongcsangi téli olimpián, s jó esély van arra, hogy a 2026-os ötkarikás játékokon teljes jogú sportágként vesz részt. Ráadásul a magyar játékosok is aktív szereplői a versenyeknek.

A szakágat, amely fél évtizedes múltra tekint vissza, az osztrákok találták ki, s ők is rendezték az első versenyeket. Azóta előbb Közép-Európában – Szlovéniában, Szlovákiában, Olaszországban –, majd Oroszországban, Törökországban, Örményországban és Grúziában is voltak már Európa Tour-tornák. A pálya mérete és a háló magassága megegyezik a strandröplabdáéval, csak homok helyett hóban zajlanak a meccsek, és a játszmák is rövidebbek. Természetesen az öltözet sem fürdőruha, sőt, a játékosok stoplis cipőben lépnek pályára.

Kezdetben a strandröplabdához hasonlóan két játékos alkotott egy csapatot, még ebben a lebonyolításban rendezték meg az első Európa-bajnokságot is 2018-ban Wagrainban, ám Pjongcsangban már a három fős változatot mutatták be, és 2019 óta így zajlanak a versenyek.

A magyar versenyzők kezdettől fogva részt vesznek a tornákon, az eddigi egyetlen Eb-n (a tavalyit a vírusjárvány miatt törölni kellett) a hatszoros strandröplabdabajnok Lutter Eszter, illetve Győri Panna, a férfiaknál pedig az ugyancsak bajnoki címig jutó Bán Viktor és Soós Izsák képviselte színeinket, s végeztek egyaránt a 9. helyen 24-24 induló közül, míg az European Tour versenyeken mindkét páros a negyedik lett.

A hétvégén visszatér a mezőny az első Eb helyszínére, Wagrainba, ahol három magyar csapat is elindul. A nőknél a már említett Győri Panni és Lutter Eszter a teremröplabdában Eb-résztvevő Villám Lillával és Szombathelyi Szandrával (utóbbi négyszer nyert már strandröplabda ob-t is) egészült ki. Azért négyen lesznek egy csapatban, mert a játszmák között cserére is van lehetőség.

A másik magyar női csapatot is komoly nevek alkotják: az Exatlon Hungary tavalyi harmadik helyezettje, a háromszoros ob-ezüstérmes Szabó Dorottya, valamint a 2017-es Survivor egyik főszereplője, a két éve strandröplabda ob-fordulón döntőt játszó Czene Adrienn, kiegészülve az egyik legtehetségesebb magyar versenyzővel, a mindössze 16 évesen háromszoros korosztályos bajnok, és már a felnőttek között is érmeket szerző Gubik Hannával.

„Magyarországon nem nagyon van lehetőség arra, hogy havon készüljünk, ezért az elején biztosan meg kell szoknunk a talajt és a stoplis cipőt” – mondta el a Pesti Hírlapnak Szabó Dorka. – „Szerencsére mindhárman indultunk már ilyen versenyen, úgyhogy nem leszünk teljesen tapasztalatlanok. Jobb híján homokon készülünk a versenyekre, mert azért a mozgást és a taktikát így is lehet gyakorolni”.

Kevesen tudják, hogy Magyarországon jelenleg két fedett strandröplabda létesítmény van, amelyben télen is lehet strandröplabdázni: az egyik a Petőfi híd budai oldalán, a BME sporttelepén, a másik a Hűvösvölgyben, a MESE teniszcentrumban. Czene Adriék az előbbiben készülnek.

„Az edzőnk Adrian Pricop, aki a tavalyi strandröplabdabajnok Vaida Beáta és Vecsey Fanni trénere is” – mesélte el lapunknak az egykor Survivor-sztár. – „Adriannak komoly tapasztalata van ezeken a versenyeken is, hiszen Beával román színekben nyertek is két tornát Törökországban. Ő, mármint Bea, sajnos még nem indulhat magyar színekben, mert zajlik a honosítási eljárása. Tanácsaikkal azonban mindketten nagyon sokat tudnak segíteni nekünk és remélem, hogy ez majd az eredményeken is meglátszik”.

A hétvégi ausztriai tornán a nőknél nyolc induló lesz, a mieinken kívül a házigazda osztrákok, a csehek, az olaszok, a litvánok és a törökök is indítanak csapatot. A férfiaknál – ahol színeinket három fiatal, Dóczi Domonkos, Petik Csanád és Udvarhelyi Márton képviseli – ennek éppen a duplája a létszám. Itt belgák, franciák, németek, lengyelek, oroszok, svájciak és ukránok is szerepelnek a mezőnyben.

Fehér György

Legnépszerűbb cikkeink