Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Karnyújtásnyira a mezoszféra egy tudományos eredménynek köszönhetően

Létrehozva:

A Föld a a Nemzetközi Űrállomásról | Fotó: NASA

A NASA szakembere szerint akár a klímaváltozásról is új ismereteket szerezhetünk.

A technológiai fejlődés hatására hamarosan valósággá válhat az Aladdinból ismert repülő szőnyeg koncepciója, ugyanis a Pennsylvaniai Egyetem mérnökének, Mohsen Azadinak és kutatótársainak pusztán LED-es megvilágítással sikerült lebegtetésre bírni két apró, egymáshoz ragasztott műanyaglemezt egy vákuumkamrában. Korábban még sosem sikerült két ilyen méretű objektumot reptetni kizárólag fény segítségével, a kutatók eredménye tehát joggal nevezhető korszakalkotónak.

A kutatócsoport elkötelezettnek mutatkozik a technológia iránt, távlati terveik között szerepel, hogy a légkör egyelőre nehezen megközelíthető mezoszférájában tanulmányozzák a különféle meteorológia és egyéb jelenségeket. Igor Bargatin, a Pennsylvaniai Egyetem professzora elmondta, viccből „ignoroszféraként” szokták emlegetni tudományos körökben az atmoszféra ezen rétegét, ugyanis szinte képtelenség elérni. Repülőgépekkel és meteorológiai ballonokkal sem tudták eddig megközelíteni a réteget, kizárólag űrrakétákkal, amelyeket viszont nem erre a célra terveztek.

Maga a fény által indukált reptetés folyamata eddig is létező eljárás volt, azonban a kutatást megelőzően csupán mikrofolyadékokat sikerült ilyen módon lebegésre bírni, kézzel fogható méretű tárgyakat nem. Az új megoldástól komoly előrelépésre számítanak, a levitáció alkalmazásával ugyanis olyan apró szenzorokból álló rendszert tervezhetnek meg, amely fénysugarakkal működve könnyedén a mezoszférában tudna maradni. A mezoszféra több tudományág szempontjából is érdekesnek mutatkozik, ugyanis korábban olyan jelenségeket figyeltek meg ebben a légkörben, mint a piros és kék színű villámlások, valamint a több millió aszteroidából származó mikroszkopikus srapnelek jelenléte.

Az atmoszférát tanulmányozó Daniel Marsh szerint a terület elérése az ózonréteg tanulmányozásában is előrelépést hozhat, ugyanis a mezoszférában kialakuló napviharok során keletkező salétromsav minden jel szerint roncsolja a Föld felszínét védő ózont. Paul Newman, a NASA földkutató részlegének szakembere arra hívta fel a figyelmet, hogy ezzel a klímaváltozásról is új ismereteket szerezhetnének, valamint a Mars és egyéb bolygók feltérképezésében is hasznosítható lenne hosszú távon a technológia.

Wired

Legnépszerűbb cikkeink