Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Orbán: Már jövő héten használni kezdhetik a Szputnyik V-t

Létrehozva:

Foó: MTI/Szigetváry Zsolt

Szokásos pénteki rádióinterjújában jelentette be a miniszterelnök.

A helyzet javulása megállt – jelentette ki péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor a friss napi fertőzöttségi adatok ismertetése után: Eszerint 1576 új fertőzöttet találtak, 98 ember meghalt, 3638-an vannak kórházban és 302-en lélegeztetőgépen. 264 530 embert beoltottak. A miniszterelnök bejelentette, március 15-ére minden olyan 60 év feletti magyart beoltanak, aki regisztrált.

Ha lesz kínai vakcina is, a beoltottak és a fertőzésen átesettek száma meg fogja haladni a kétmilló embert. Az orosz vakcinával már a jövő héten szeretnének oltani, a szerb tapasztalatok Orbán szerint megnyugtatóak. Bírálta a „brüsszeli bürokratákat”, akiknek szerinte a minél olcsóbb oltóanyagok beszerzése volt a cél. „Nekünk ezzel szemben a pénz nem lényegtelen, de az élettel szemben másodlagos” – mondta Orbán.

Szó esett a nyitásról is, Orbán megérti, hogy erre szükség van, már az édesanyja is arra sürgeti, hogy „csináljon már valamit”, de szerinte az elmúlt nap számai is azt igazolják, hogy megfontoltan kell nyitni. Február közepén nemzeti konzultáció lesz a témáról, erről itt írtunk. Ennek a tartalmára lehetett következtetni, amikor a miniszterelnök arról beszélt, hogy a vakcinaigazolás „nem ördögtől való”, ha az emberek elfogadják: ha azok számára, akik már védettek, „valamivel gyorsabb nyitást tegyünk lehetővé”. Ez azon múlik, mit mondanak majd a magyarok a konzultációban, hiszen bizonyosan lesz olyan, aki március közepéig még nem kap oltást, és az igazolást érezhetik méltánytalannak.

A miniszterelnök szerint a védekezés sikerességét mindenesetre igazolja az, hogy megvédték a munkahelyeket, április elején a magyar felsőoktatás átalakításáról döntenek, júniusban pedig a teljes zöld megújításról és az agrártámogatásokról. 

Orbán bejelentette azt is, hogy igaza volt a vállalkozóknak, a bértámogatás utólagos kifizetése nem volt szerencsés, ezért mostantól előre utalják nekik a kifizetéseket. A miniszterelnök elmondta itt is, hogy a magyar kkv-k 10 millió forintos hitelt vehetnek fel nulla kamatozással 10 évre, három éves moratóriummal.

Az interjú végén beszéltek a gyermekvállalási kedvről is, Orbán szerint a családokon keresztül látni, milyen állapotban van egy közösség, és a mi nemzetünk jobb állapotban van, mint 10 éve volt. „Nekem megadatott, hogy viszonylag fiatalon lettem kormányfő, sok gyermekem és unokám van, így érzem a jelentőségét annak, hogyan gondolkodnak az ország vezetői a jövőről: nemzedékekben kell gondolkozni. Ennek első számú feltétele, hogy megszülessenek ezek a nemzedékek” – mondta Orbán, hozzátéve, a családtámogatási rendszer nélkül biztosan 115 ezerrel kevesebb gyermek született volna az elmúlt 10 évben.

Legnépszerűbb cikkeink