Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

A BKIK mentőcsomagja is főleg önkormányzati bevételek elengedéséről szól

Létrehozva:

Fotó: Merész Márton

A bajba jutott vendéglátósok megsegítésére a bérleti és közterület-foglalási díjak elengedését javasolja az önkormányzatoknak a kereskedelmi és iparkamara. 

Összehangolt kormányzati, önkormányzati és vállalati cselekvési programot szorgalmaz a koronavírus által leginkább sújtott kkv-szektor megsegítéséért a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK).

A kamara a fővárosi és kerületi önkormányzatok számára több intézkedést is javasol, például minden budapesti önkormányzati tulajdonban lévő kisvállalkozó által üzemeltetett vendéglátóhely teljes bérleti díjának elengedését visszamenőleg 2020. november 1-től a korlátozások végéig. Minden budapesti kerületi önkormányzat engedje el a teljes 2021-es évre a közterületfoglalási díjat azon vendéglátóhelyek esetében, amelyeket a válság által leginkább érintett vállalkozó üzemeltet.

Javasolják a Budapesti Válságkezelő Alap felállítását 500 millió forint fővárosi és 500 millió forint kerületi forrásokból.

A BKIK javasolja egyebek mellett az állami bértámogatások kiterjesztését a vendéglátáshoz és turizmushoz kapcsolódó és hasonlóan sújtott üzletágakban tevékenykedő vállalkozásoknak, a jelentős bevétel- kieséssel sújtott katás vállalkozók havi tételes adójának 50 százalékának elengedését, valamint egy „SOS Válságtúlélő és Újraindulási” azonnali hitelprogram kidolgozását.

A kamara továbbá azt is javasolja, hogy az üzleti célra kiadott ingatlanok esetében a bérbeadó adjon a visszaeséssel arányos bérletidíj-engedményt a válság sújtotta bérlőknek. Emellett a kormány, tekintettel a vészhelyzetre, rendelettel szabályozhatja a köz- és magánszféra ingatlanbérbeadását a válság sújtotta szektorok kis- és középvállalkozói részére, oly módon, hogy a nyitás utáni legalább három hónapos időszakra is kedvezmény adását írja elő. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink