Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Nincs egyetértés a medve és a mormota között arról, meddig tart még a tél

Létrehozva:

Nyilván nem ugyanazokból az adatokból dolgoznak.

Barlangjából előbújva nem látta meg az árnyékát Balu, a Fővárosi Állat- és Növénykert barnamedvéje, a népi megfigyelések szerint ezért rövid tél várható – közölte az intézmény az MTI-vel kedden.

Idén is megtartották a hagyományos medveárnyék-észlelést a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A borult, hűvös időben a medve nem látta meg az árnyékát: a népi időjóslás tapasztalatai szerint ez arra utal, hogy a tél már nem tart sokáig és hamarosan beköszönt a tavaszias időjárás.

Mivel az állatkert a koronavírus-járvány miatt átmenetileg zárva tart, az intézmény hivatalos közösségimédia-oldalán közvetítették az eseményt.

Szombaton kezdődött az állatkert online Mackófarsangja, amelynek részeként már közzétettek egy letölthető és kinyomtatható, medvékkel kapcsolatos családi foglalkoztató füzetet, valamint felidézték a budapesti medvetartás 155 éves múltjának néhány érdekes epizódját is – írja a közlemény.

Phil viszont nem osztja Balu jóslatát

A Punxsutawney nevű kisvárosban minden évben február 2-án – a katolikus Gyertyaszentelő Boldogasszony napján – pirkadatkor tartják a mormotanapot, az előrejelzést a rágcsáló nevében a ceremóniamester olvassa fel. Eszerint Phil  idén hosszú, még hat hétig tartó telet jósolt.

A német eredetű turistacsalogató szertartást a Pittsburghtől 105 kilométerre észak-keletre fekvő városka Gobbler’s Knob nevű dombocskáján tartják, rendszerint hatalmas tömeg előtt.

A koronavírus-járvány miatt online közvetítették a ceremóniát, ahol a közönséget kartonfigurát helyettesítették. A közvetítést több mint 15 ezren követték figyelemmel.

Vastag hótakaró borítja az Egyesült Államok északkeleti részét, a régióban egy heves hóvihar közlekedési káoszt is okozott. Évek óta nem esett ennyi hó New Yorkban. Hogy a rágcsáló a havazás közepette valóban meglátta-e az árnyékát, lehet firtatni, de Phil jóslatai egyébként is csak visszafogottan megbízhatóak.

A mormotának, aki a rajongók szerint örökéletű, ez volt a 135. időjárás-előrejelzése 1887 óta. Több mint 100 alkalommal jósolt hosszú telet, és csak mintegy húsz alkalommal korai tavaszt, így az idei prognózis a ritkák közé tartozik.

A tradíciót a Bill Murray és Andie MacDowell főszereplésével készült 1993-as Időtlen időkig című film tett világszerte ismertté.

Balu időjárás jelentéséről videót is megosztott a budapesti állatkert:

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink