Connect with us
Nemzeti konzultáció

Magyarország

Kiderült, kitől vette a külügy a karácsonykor osztogatott krumplit és almát

Létrehozva:

A külügy egy nevet közölt, kiderült, hogy ő az agrárkamara Szabolcs megyei elnöke, de azt nem tudni, hogy valóban bajba jutott gazdák termékeiről volt-e szó.

Az Átlátszó közadatigénylésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium 45 nap alatt válaszolt, hogy pontosan milyen gazdáktól mennyi terményt vásároltak a minisztériumi dolgozók számára karácsonyi ajándéknak. Szerződéseket is kértek, azt nem kaptak, csak egy mondatot:

“2020. évben a Külgazdasági és Külügyminisztérium 1.000 zsák 10 kg-os burgonyát és 1.000 tálca (7 kg/tálca) vegyes alma válogatást vásárolt Rácz Imrétől, összesen bruttó 2.499.995,- Ft értékben.” – idézi a lap.

Kiderítették, hogy Rácz Imre az agrárkamara szabolcs megyei elnöke, aki megerősítette, hogy a minisztérium neki fizette ki az árut. 

Ez azért érdekes, mert Menczer Tamás, a külügyminisztérium államtitkára korábban azt közölte, hogy “bajba jutott szabolcsi gazdáktól” vásárolták a terményeket, akik a nehéz helyzetben nem tudják azokat eladni.

Az ár a lap szerint a piaci ár alatti volt valamivel. Rácz Imre az ügylettel kapcsolatban további részleteket nem árult el, így nem derült ki, hogy valóban bajba jutott gazdák terményei eladásában segített, vagy éppen a saját vagy ismerőse áruját sikerült eladnia. 

Azt ugyanakkor elmondta, hogy a gazdák tárolóiban sok burgonya maradt, és karácsony előtt több helyen is megpróbálták azokat eladni, például önkormányzati ételosztáshoz.

Legnépszerűbb cikkeink