Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A Twitter figyelmeztetéssel látta el a török belügyminiszter bejegyzéseit

Létrehozva:

Süleyman Soylu török belügyminiszter két bejegyzésében is úgy utalt a kormány rektori kinevezése ellen tüntető diákokra, mint „LMBT-perverzek”.

A tekintélyes isztambuli Bogazici Egyetem diákjai hetek óta tüntetnek Melih Bulu rektori kinevezése ellen, akit Recep Tayyip Erdogan elnök nevezett, s aki kapcsolatban áll a kormánypárttal. A tiltakozók Bulu lemondását és azt követelik, hogy az egyetem maga választhassa meg a rektort.

Hétfőn a rendőrség összecsapott a tiltakozókkal, akik a hétvégén letartóztatott diákok szabadon bocsátását követelték. Azzal vádolják őket, hogy gyűlöletet szítottak és vallási értékeket sértettek meg az egyetemen kihelyezett poszterrel, amelyen az iszlám legszentebb helye volt látható LMBT-zászlókkal. A hatóságok szerint 159 embert vettek őrizetbe az összecsapások során, bár némelyiküket később szabadon engedték.

Soylu vasárnapi Twitter-bejegyzésében úgy fogalmazott: „LMBT-perverzeket” vettek őrizetbe a Mekkai nagymecset megsértéséért”. Keddi bejegyzésében pedig azt írta: a török kormány nem fogja tolerálni az „LMBT-perverzeket, akik megpróbálták elfoglalni a rektori irodát”.

A Twitter ezt követően azzal a figyelmeztetéssel látta el Soylu bejegyzéseit, miszerint azok tartalma sérti a közösségimédia-platformnak a gyűlöletkeltésre vonatkozó szabályait. A Twitter mindazonáltal úgy döntött, hogy lehetővé teszi Soylu bejegyzéseinek megtekintést arra hivatkozva, hogy a köz érdeke hozzáférni egy választott politikus által közzétett bejegyzéshez.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink