Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Nobel-békedíjra jelölték Trumpot

Létrehozva:

Fotó: Evan El-Amin / Shutterstock

A volt amerikai elnököt ezúttal egy észt európai parlamenti képviselő jelölte, mert háború nélkül vitte végig elnöki ciklusát.

Jaak Madison, az Észtországi Konzervatív Néppárt képviselője a Facebook-oldalán jelentette be, hogy mivel parlamenti képviselők is jelölhetnek Nobel-békedíjra, ő Trumpnak ítélné az elismerést. Indoklása szerint harminc év óta Donald Trump volt az első amerikai elnök, akinek hivatali ideje alatt az Egyesült Államok egyetlen háborút sem indított. Emellett irányítása alatt köttetett a Közel-Keleten néhány békemegállapodás, amelyek hozzájárultak a béke és a stabilitás megteremtéséhez a térségben.

Donald Trump már több jelölést kapott Nobel-békedíjra. Tavaly szeptemberben David Flint ausztrál jogászprofesszor vezetésével ausztrál jogászok egy csoportja kezdeményezte ezt ugyancsak arra hivatkozva, hogy Trump nem indított háborúkat, és rávette az Egyesült Arab Emírségeket és Bahreint a kapcsolatok normalizálására Izraellel. Christian Tybring-Gjedde norvég parlamenti képviselő is Trumpot javasolta Nobel-békedíjra a közel-keleti egyezményekért, illetve Magnus Jacobsson svéd parlamenti képviselő is bejelentette, hogy jelöli őt a díjra a szerb-koszovói gazdasági kapcsolatok normalizálásáért.

    Trump mellett jelölték a Nobel-békedíjra a többi között a Black Lives Matter rasszizmus elleni mozgalmat, a Riporterek Határok Nélkül (MSF) szervezetet, a Hongkong Free Press portált, a GAVI Oltóanyag-szövetséget, illetve Szvjatlana Cinahouszkaja volt fehérorosz elnökjelöltet.

A díj nyertesének a nevét októberben jelentik be.

Legnépszerűbb cikkeink