Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Keljfeljancsi: Hotelből Airbnb-t varázsolt a járvány miatt

Létrehozva:

fotó: Dimény András

A járvány kirobbanásakor azonnal reagált, és kiadó lakásként értékesítette szállodája apartmanjait Szombati Károly, a háromcsillagos Hotel Charles tulajdonosa, aki veszteségeiről és eredményeiről mesélt a 168 óra Keljfeljancsi című Youtube műsorában Fiala Jánosnak.

Szombati Károly 31 éve a semmiből alapította cégét: a csepeli munkáscsaládból jött férfi egy Hegyalja úti társasházban bérelt ki négy lakást kiadási célra, melyeket egyedül tartott fenn és üzemeltett, a törülközőket anyukája mosta. Mára a 28-43 nm-es garzonlakásokat tartalmazó társasház nagy része az övé. A szálloda a járvány előtt 55 embert foglalkoztatott, és 80-90 százalékos kihasználtsággal működött. Mára huszonöten maradtak. A legtöbb ember magától kilépett, mert hitelt, albérletet kellett fizetniük és elmentek inkább árufeltöltőnek, multihoz, vagy futárnak.

-Sosem jutott eszembe lehúzni a rolót, bármi áron munkát akartam adni az embereimnek – mesélt vállalkozása aktuális helyzetéről a tulajdonos, aki az első hullám kezdetén azonnal ráérzett, hogy apartmanjai hosszú távú bérletre is alkalmasak. A lakások mini konyhát tartalmaznak,de recepció és portaszolgálat, étterem, és más szolgáltatások is a bérlők rendelkezésére állnak. A napi szállóvendég eddig 2 főre egy éjszakára 15-30 ezer forintot fizetett. Most egy hónapra 140 ezer forintért lehet bérelni az apartmanokat rezsivel együtt. – Az első lakást március 24-én adtuk ki, 49 plusz rezsiért, három hónapra. Ősszel már 99 ezret is elkérhettünk érte, a kezdeti 15 lakás helyett pedig már 45-öt adunk ki a 65-ből – mesélte a tulajdonos, aki a bizonytalan helyzetben jelenleg maximum 5 hónapra adja ki apartmanjait.

A vezető arról is beszélt, a szállásokat elsősorban azok választják, akiknek átmeneti lakhatást keresnek jó áron. Ilyenek a családi helyzet változásai, például válás, szakítás miatt költözésre kényszerülők, vagy azok, akik építkeznek, lakást újítanak fel – magyarázta a tulaj, akinek március óta több mint 100 millió forinttal kellett kipótolnia saját pénzéből vállalkozása hiányát. Ehhez a kedvező kamatozású Széchenyi hitelt is igénybe vette. Arra a kérdésre, hogy mennyi idő múlva menne tönkre, ha minden így maradna, Szombati Károly azt mondta, ha mindenkit kirúgna, és csak három embert foglalkoztatna, tartani tudná a jelenlegi profitot hosszabb távon, de ez mindenki másnak rossz lenne.

Legnépszerűbb cikkeink