Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Felmérés: Nőtt az oltás iránti hajlandóság, de a regisztrációt nem érti a többség

Létrehozva:

A Dél-pesti Centrumkórház egyik dolgozója megkapja a koronavírus elleni oltóanyagot 2020. december 27-én. Ezen a napon az Európai Unió (EU) tagállamaiban megkezdõdött a lakosság koronavírus elleni összehangolt beoltása. Magyarországon elsõként az egészségügyi dolgozók kapják meg a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcinát. MTI/Balogh Zoltán

Elegendő lenne a már beoltottakat regisztrálni a többség szerint.

Még a Fidesz-KDNP híveinek többsége sem ért egyet az oltáshoz szükséges regisztrációval – derült ki a Publicus Intézet felméréséből, ami a Népszava megbízásából készült.

Az oltás iránti hajlandóság elérte az 59 százalékot, azonban a Publicus mérése szerint a magyar lakosságnak kétségei vannak az oltás menetéről: kétharmaduk szerint nincs szükség a koronavírus elleni vakcina előzetes regisztrációjára, hanem a háziorvosok bevonásával elegendő lenne a már beoltottakat regisztrálni.

 

Az előzetes regisztráció támogatói főleg a kormánypárti választók közül kerülnek ki, ám a Fidesz-KDNP táborában is kisebbségben vannak (45 százalék). Az egyesült ellenzék szavazóinak túlnyomó többsége (82 százalék) a háziorvosok bevonásával regisztrálná a beoltottakat. Érdekesség, hogy a Jobbik választóinak 39 százaléka támogatja az előzetes kormányzati regisztrációt, míg a többi ellenzéki pártnál mindössze 4-14 százalék ezen kör aránya.

 

Erősen megoszlik a lakosság véleménye arról, hogy a kormány milyen célra használja az előzetes regisztrációt: 43 százalék szerint az állampolgárokról gyűjt adatokat a kormány, míg 50 százalék szerint a regisztrációnak nincs ilyen célja. A fideszesek 79 százaléka szerint nem adatgyűjtésről van szó, míg az ellenzékiek 69 százaléka valószínűsít ilyen szándékot. A bizonytalanok körében minimális, relatív többségben vannak (47 százalék a 43-mal szemben), akik szerint adatot gyűjt róluk a kormány.

Legnépszerűbb cikkeink