Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Zavargások robbantak ki a libanoni Tripoliban

Létrehozva:

Súlyos zavargások robbantak ki csütörtök éjszaka Libanon második legnagyobb városában, Tripoliban, a biztonsági erők összetűztek a szigorú járványügyi korlátozások miatt elégedetlen tüntetőkkel, akik több épületet felgyújtottak; a rendbontásokban egy ember meghalt – jelentették hírügynökségek.

Szemtanúk szerint a tiltakozók felgyújtották a Bejrúttól kilencven kilométerre északra fekvő kikötőváros polgármesteri hivatalát, a műemléképület több emelete lángokban állt. A tüntetők nem tudtak behatolni a bírósági palotába, de gyújtópalackokat hajigáltak az épületre, amely ugyancsak lángra kapott. A tűzoltóknak sikerült gyorsan eloltaniuk a tüzet. A rendbontók más épületeket is felgyújtottak, áttörve a rendőrkordonokon eljutottak több ismert helyi szunnita politikus házához, megrongálták a térfigyelő kamerákat, felgyújtották a szemetes kukákat.

A zavargások órákon át tartottak, végül katonák vonták ellenőrzésük alá a belvárost.

Egyes hírügynökségi jelentések szerint egy harmincéves férfit lelőttek, és a biztonsági erők el is ismerték, hogy éles lőszert vetettek be a polgármesteri hivatal ostromlói ellen. A belügyminisztérium azonban ezt közleményében tagadta, mondván, csak könnygáz-gránátokat és vízágyukat használtak tömegoszlatásra. A vöröskereszt szerint az egyik helyi kórházba került sebesültek közül egyiknek sem voltak lőtt sebei.

A libanoni hírügynökség szerint a zavargásokban 226 ember megsebesült, köztük 26 rendőr. A tüntetők dühét az váltotta ki, hogy a hatóságok rendkívüli járványügyi helyzetet hirdettek, és a közel egy hónapja tartó országos karantén miatt az ötmilliós országban – amely egymilliónál több menekültnek nyújt menedéket – a minimumra csökkent a gazdasági élet, romlottak az életkörülmények, megugrottak az árak, a kisvállalkozások csődbe mentek. A zömében szunnita muzulmánok lakta 230 ezres Tripoliban (arabul Tarábulusz) pattanásig feszültté vált a helyzet, hétfő óta tartanak a tüntetések.

Libanonban a koronavírus-járvány kezdete óta több mint 293 ezren fertőződtek meg, és 2621-en haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, közülük több mint ezren január eleje óta.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink