Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

A Pécsi Tudományegyetem is támogatta a modellváltását 

Létrehozva:

Ma a Szegedi Tudományegyetem mellett a PTE is csatlakozott az új formához. 

Támogatta a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szenátusa pénteken elfogadott határozatával az intézmény modellváltását. Az egyetem közleményében azt írta: 

a szenátus pénteki, online élőben közvetített nyilvános rendkívüli ülésén 29 igen, 9 nem és 1 tartózkodás mellett, „komoly feltételekkel mondott igent” a modellváltásra. 

Közölték, hogy az ülés előtt intenzív egyeztetések folytak, kari fórumokon is, amelyeken a rektori vezetés is képviseltette magát. Kitértek arra, hogy a testület nem egyszerű többséggel, hanem kétharmaddal döntött „a történelmi jelentőségű szavazáson” Heidl György, a PTE Bölcsész- és Társadalomtudományi Kara dékánjának kezdeményezésére.

A PTE ismertetése szerint a határozati javaslatban egyebek mellett az oktatás, kutatás, művészeti tevékenység szabad művelésének biztosítása, a szenátus jogkörének erősítése, az egyetem egységének megőrzése – beleértve minden kart, egységet, klinikumot -, a kuratóriumi tagok delegálásával kapcsolatban javaslati jogkör szerepel, tekintettel az egyetem összetett képzési portfóliójára.

Nem sokkal ezelőtt megszavazták a Szegedi Tudományegyetem modellváltását is. Ott kissé fagyos hangulatban ugyan, de a szenátus végül 29 igen, 19 nem, 2 tartózkodás szavazat mellett váltott. 

(MTI/PH)

Legnépszerűbb cikkeink